Mimarlar Odası Şube Başkanı Candan: Ankara’nın Ulaşım Ana Planı ölü doğacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı’nın yakın zamanda kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Başkent’in Nazım İmar Planı, 2023’e kadar geçerli. Ancak hazırlanan Ulaşım Ana Planı’nın...

Google Haberlere Abone ol
Mimarlar Odası Şube Başkanı Candan: Ankara’nın Ulaşım Ana Planı ölü doğacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı’nın yakın zamanda kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Başkent’in Nazım İmar Planı, 2023’e kadar geçerli. Ancak hazırlanan Ulaşım Ana Planı’nın 2038’e kadar olması tasarlanıyor. Plana ilişkin sert eleştiriler yönelten meslek örgütleri, arada kalan 15 yılın ‘rant için ayarlanmış boşluk’ olduğu görüşünde. Nazım İmar Planı ile Ulaşım Ana Planı’nın aynı olması gerektiğini savunan meslek örgütleri, plan yapılırken Yenimahalle’de teleferik, Esenboğa’ya raylı sistem, Anadolu Bulvarı gibi büyük projelerin hayata geçmesini sert şekilde eleştirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim ve Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, düzenledikleri basın toplantısıyla çalışmaları, Gazi Üniversitesi’nde 50 kişilik bir ekiple yürütülen Ankara Ulaşım Ana Planı’yla ilgili sert eleştirilerde bulundu.

"15 YILLIK BOŞLUKTA BÜYÜK RANTLAR OLUŞACAK"

Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, hiçbir şekilde kamuoyuyla paylaşılmayan Ulaşım Ana Planı’yla ilgili ‘umutlu’ olmadıklarını söyledi. Plan hazırlanırken çok büyük projelerin hayata geçirildiğini, bunun planı yapanlara karşı saygısızlık olduğunu belirten Öncü, “Kentin Nazım İmar Planı ile Ulaşım Ana Planı’nın birbirini tutması gerekiyor. Ulaşımı ve imarı birbirinden ayıramazsınız. Nazım İmar Planı 2023’e kadar yapılmış, Ulaşım Ana Planı içinse 2038’e kadar süre öngörülüyor. Bu kabul edilemez bir durum. Aradaki 15 yıllık boşlukta Nazım İmar Planı’na dahil olmayan her yerde büyük rantlar oluşacak. Çünkü her açılacak yol, ulaşımla ilgili her adım yapılaşmayı dolayısıyla da rantı beraberinde getirir. Ankara’da fiziksel bir plan en fazla 2023’e kadar yapılır, 2038’e kadar uzatılmasını rantla açıklamaktan başka yolu yok.” şeklinde konuştu. Öncü, bugüne kadar mahkemeden dönen veya halen mahkemelik olan büyük projelerin ulaşım ana planına dahil edilerek onlara yasal kılıf uydurulmasından endişe ettiklerini de sözlerine ekledi.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim de Ulaşım Ana Planı’nın hazırlanmasının Ankara için zorunlu olduğunu ancak planın hazırlık aşamasının kendilerinde kuşku oluşturduğunu kaydetti. Kızılcahamam, Şereflikoçhisar, Evren gibi Büyükşehir Belediye sınırlarına yeni dahil olan ilçelerin Ulaşım Ana Planı’na nasıl dahil edildiğini merak ettiğini söyleyen Sevim, “Büyükşehir’e yeni katılan yerlerle ilgili Ulaşım Ana Planı ne vaat ediyor? Planda bununla ilgili bir bilgi yok. Plan hazırlanırken buralar henüz dahil olmamıştı. Sonradan dahil oldular ve buralarda ne yapılacağını biz de dahil kimse bilmiyor.” değerlendirmesini yaptı.

"ULAŞIM ANA PLANI ÖLÜ DOĞACAK"

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yaptığı tüm hatalı projeleri, tüm beceriksizlikleri Ulaşım Ana Planı’yla aklamaya çalışıyor.” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise belediyenin hukuken kaybettiği veya hukuk süreci devam eden davalı projeleri plana dahil ederek yasal hale getirmeye çalıştığını savundu. Candan, “Ulaşım Ana Planı ölü doğacak.” diyerek umutlu olmadığını söyledi.

Ulaşım Ana Planı’nın hazırlık aşamasında Gazi Üniversitesi’ndeki ekiple 5 kez biraraya getirdiklerini kaydeden Candan, “Biz bu insanlara ulaşamıyoruz bile. Bize verdikleri telefonlarını aradığımızda, ‘plan ne durumda’ diye sorduğumuzda cevap bile verilmiyor. Planla ilgili bir kitap yayımlamışlar ama biz o kitaba ulaşamıyoruz. Yayınlanmış ama matbaada basılmamış. Sorulunca da ‘yayınladık ya’ diyecekler.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar