Mimarlar Odası: SGK binasındaki göçük kaza değil cinayet

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, dün yapımı devam eden Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge Müdürlüğüne ait inşaatta bir işçinin canına mal olan çökmenin kaza değil cinayet olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mimarlar Odası: SGK binasındaki göçük kaza değil cinayet

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, dün yapımı devam eden Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge Müdürlüğüne ait inşaatta bir işçinin canına mal olan çökmenin kaza değil cinayet olduğunu söyledi.

Olay mahallinde yaptıkları inceleme neticesinde bu çökmenin kat betonu dökümü sırasında kalıp çakım hatasından dolayı ortaya çıkan kalıpta kayma nedeni ile yaşandığını aktaran Kamışlı, tamamıyla teknik hatadan dolayı ortaya çıkan bu çökmede inşaatta çalışan Zeki Aktan’ın hayatını kaybettiğini, üç işçinin de yaralandığını hatırlattı.

“Bir inşaat kazası olarak zikredilen bu olay aslında teknik ihmal neticesi ortaya çıkmış bir felakettir.” diyen Kamışlı, olayın ihmale bağlı bir cinayet olduğunu ileri sürdü. Bu cinayetin bir numaralı failinin de 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu olduğunu vurgulayan Bekir Kamışlı, “Bu kanun kamu binalarının inşaat denetimini yapı denetim sistemi dışında tutarak tam bir denetimde boşluk oluşturmuş ve bu tür kazalara yasal mevzuatta zemin sağlanmıştır. Yapı denetim kanunlarının amacı can ve mal güvenliğini teminen imar planına fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Ama ne yazık ki, 3194 sayılı imar kanununun 26. maddesinde belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler muaf tutulmuşlardır. Sonuç olarak bu yapının çökmesinin nedeni öncelikli olarak yapı denetimden muaf olması ve kontrol mekanizmasının sağlıklı işlev görmemesidir.” açıklamasında bulundu.

VAHİM BİR OLAY
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır da SGK hizmet binasında bir işçinin ölümü, 3 işçinin yaralanmasının vahim bir olay olduğunu belirterek, yapı üretim süreci bileşenlerinin ve denetiminin iş güvenliği ve işçi sağlığı konusuna titizlikle eğilmesini istedi. İnşaatla ilgili iş kazalarında üst sıralardaki yerini bırakmayan Adana’da gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ölümlü kazaların bir yenisinin daha eklendiğine işaret eden Bakır, “SGK'ya ait hizmet binası inşaatının 4'üncü katında beton dökümü yapılırken ilgili standartlara uyulmamış. İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli önlem alınmamış ve bu nedenle kalıpta çökme meydana gelmiş olup, bir işçimiz hayatını kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı. AK Parti iktidarı tarafından 2012 tarihinde çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş kazaları diyarı haline gelen ülkemizin bu kaderini değiştirmekten uzak olduğuna değinen Abdullah Bakır, “Çünkü iktidar, yasa hazırlık sürecinde katılımcılığı esas almamış, çalışma yaşamının temel unsuru olan uzman meslek disiplinlerini, çalışanların sendikalarının önerilerini sürece dâhil etmemiştir. Bu nedenle hazırlanan mevzuatlar uygulamadan uzak ve yalnızca kâğıt üzerinde kalmaktadır. Kamuya ait binaların kanundan muaf tutulmasının denetim faaliyetlerinde zaaflara yol açtığı aşikârdır ve derhal istisnasız tüm yapılar bu kanun çerçevesinde değerlendirilmelidir.” açıklamalarda bulundu.
CİHAN

Yorumlar