Mimarlar Odası: Kurupelit-Kuşcenneti sahil yolu kanunlara aykırı

Samsun’da yapımı süren Kurupelit-Kuşcenneti sahil yolu için açıklama yapan Mimarlar Odası, çalışmanın Anayasa, Kıyı Kanunu ve Kıyı Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Mimarlar Odası: Kurupelit-Kuşcenneti sahil yolu kanunlara aykırı

Samsun’da yapımı süren Kurupelit-Kuşcenneti sahil yolu için açıklama yapan Mimarlar Odası, çalışmanın Anayasa, Kıyı Kanunu ve Kıyı Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu bildirdi. Oda, konuyu mahkameye taşıyacak.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında bölgede yapılan çalışmayı yerinde görüp incelediklerini ve aykırılık teşkil eden kısımları tek tek tespit ettiklerini söyledi. Samsun’un Anadolu’nun Karadeniz’e açıldığı bölgenin en önemli sahil kenti olduğunu kaydeden Memişoğlu, Samsun halkının, merkezde Doğu Park ve Batı Park dolgu alanları, Liman, oteller, raylı sistem, Gar binası gibi bir çok uygulama ile denizden koparıldığını hatırlattı. Kent dışından gelenler de dahil olmak üzere halkın sadece Atakum’dan Ondokuzmayıs ilçesine kadar olan sahil şeridinde denizle buluşabildiğini kaydeden İshak Memişoğlu şöyle konuştu: "Şu anda ise halkın denizden yararlanabildiği Kurupelit’ten başlayarak Ondokuzmayıs İlçesi Kuş Cennetine kadar uzanan sahil bandı, bir taşıt yolu çalışması yapılarak yok edilmektedir. Özellikle Çatalçam’ın bir bölümü, Taflan, Erenköy ve Dereköy’de Balıkçı Barınağına kadar olan bölümde yapılan taşıt yolu, yapım şekli itibariyle var olan sahil şeridinde, kıyıyı ve denizi molozlar ve kayalarla doldurulmak suretiyle tahrip ederek kullanılmaz hale getirmektedir. Bu yol, oluşturacağı araç trafiği nedeniyle sahilden çeşitli şekillerde yararlanmak isteyenler için tehlike yaratacaktır. Söz konusu bölgelerin sahili ve denizi, kentimiz halkı ve çevre illerden gelenler tarafından yazın denize girmek, güneşlenmek ve dinlenmek amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Amaç; halkın sahilden yararlanmasını kolaylaştırmak olmalıdır. Hali hazırda Samsun-Sinop yolundan denize inen yeterli sayı ve genişlikte yollar mevcut olup, sahilde yapılacak taşıt yoluna ihtiyaç yoktur. Bu yörede yapılan yolun alternatifi olabilecek sahile paralel yeterli mesafede ve yeterli genişlikte mevcut yollar bulunmaktadır. Bu çalışmanın, kentin önceliklerinden olmadığı bir gerçektir. Hal böyle iken Büyükşehir Belediyesinin neredeyse bütün makina parkını seferber ederek ve ciddi kaynaklar harcayarak adeta yangından mal kaçırırcasına çalışmayı sürdürmesi anlaşılır değildir. Yapılan bu yol çalışması Anayasa’ya, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na ve Kıyı Yönetmeliği’ne aykırıdır."


CİHAN

Yorumlar