Milli haberleşme sistemi Jemus basına tanıtıldı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kurulan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS), Kahramanmaraş’ta faaliyete geçti.İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla basına...

Google Haberlere Abone ol
Milli haberleşme sistemi Jemus basına tanıtıldı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kurulan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS), Kahramanmaraş’ta faaliyete geçti.

İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla basına tanıtılan yeni sistem, güvenlik güçlerine kriptolu telsiz muhaberesinin yanı sıra araç takip sistemi, plâka tanıma sistemi, T.C. kimlik numarası ile kişi sorgulama ve plâka numarası ile araç sorgulama gibi birçok işlemi aynı anda yapma imkânı veriyor. İleri teknoloji ürünlerle desteklenen proje, asayiş hizmetleri ve askerî operasyonların yanı sıra, doğal afetler ve toplumsal olaylara müdahalede kullanılabiliyor. Yaklaşık 15 milyon dolar maliyetle kurulan sistem, geniş kapsama alnıyla haberleşmede önemli kolaylıklar sağlıyor.

İl Jandarma Komutanlığı Jemus Harekât Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar ve Mit Bölge Müdürü Ali Haktanırlar sistemle ilgili bilgi aldı. Jandarma Binbaşı Çağatay Arpaçay tarafından hazırlanan brifingde sistemin özellikleri anlatıldı.

Brifingde konuşan Arpaçay: “Jemus sistemi üzerinden suçlu kimlik sorgulama, sürücü belgesi araç ve ruhsat sorgulama, silah ve silah ruhsatı sorgulama, kayıp malzeme ve yabancı şahıs sorgulamaları yapılabilmektedir. Mesajlaşma sistemi yardımıyla motorlu devriye seviyesine kadar, ‘gizli’ gizlilik dereceli masajlar dahil olmak üzere mesaj alış verişi yapılabilmektedir. Plaka tanıma sistemi kapsamında Pazarcık-Akçalar, Göksun-Tahirbey, Andırın-Yeşilova karakollarında veri tabanlarını jandarma genel komutanlığına ve emniyet genel müdürlüğünde alan plaka tanıma sistemleri kurulmuş olup ilimizin giriş ve çıkışları kontrol altına alınmıştır. Sistem il genelinde kurulu 24 adet tekrarlayıcı merkezinden hizmet almaktadır. Elektriklerin kesilmesi durumunda jeneratörler vasıtasıyla 20 gün boyunca kesintisiz iletişim sağlamaktadır.” diye konuştu.

Brifing sonrası harekât merkezinde incelemelerde bulunan protokol üyeler, Türkoğlu ilçesinde meydana gelen trafik kazasını sistem üzerinden uygulamalı olarak takip etti.

CİHAN

Yorumlar