Milli Awacs’lar ilk tatbikatını Konya’da yapıyor

Konya'da 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 37. Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı yapılıyor. 9 Haziran'da başlayan ve 20 Haziran'da sona erecek eğitim tatbikatına Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılan Milli Havadan Erken İhbar ve Kontrol...

Google Haberlere Abone ol
Milli Awacs’lar ilk tatbikatını Konya’da yapıyor

Konya'da 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 37. Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı yapılıyor. 9 Haziran'da başlayan ve 20 Haziran'da sona erecek eğitim tatbikatına Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılan Milli Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı Awacs ilk kez katılıyor.

Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen tatbikatta Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İspanya, Katar, Ürdün ve NOTA’ya ait uçaklar eğitim alıyor. Eğitime tatbikatına Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Finlandiya, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Makedonya, Romanya, Şili ve Yunanistan da gözlemci olarak katılıyor.

Ev sahipliğini Türkiye’nin üstlendiği tatbikatta Türk Hava Kuvvetleri 40 F- 16 ve 11 F 4 jet uçağı, bir tanker uçağı, iki nakliye uçağı, Milli Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı Awacs ile yer alıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı için Basın Günü düzenledi. Programa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Yüksel Özçetin, İspanya Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Jose Ma Orea Malo, Katar Askeri Ateşesi Tuğgeneral Hemaid Alhajri, Ürdün Hava Eğitim Komutanı Tuğgeneral Ziyad Qaısı, İngiltere Askeri Ateşe Albay Michael Maher katıldı.

Tatbikat hakkında gazetecilere sunum yapan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Filo Komutanı Hava Binbaşı Hasan Saffet Çelikel, Türkiye’nin şu ana kadar 13 ülkeye eğitim verdiğini dile getirdi. Binbaşı Çelikel, bu güne kadar yapılan eğitim tatbikatlarında yerli ve yabancı 28 bin personele eğitim verildiğini aktardı. Bu yıl 37.’si düzenlenen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı’na ise 90 uçak ve 1122 personelin katıldığını ifade etti. Tatbikatta verilen eğitime değinen Binbaşı Çelikel, 20-30 dakika süren bir kartal uçuşu için plotların 6 saat plan ve 2 saat hazırlık yaptığını dile getirdi. Tatbikatla, harbe hazır muharip personeli eğitmek için gerçek harekat ortamına benzetilmiş bir eğitim ortamı tesis edildiğini ve pilotlara kendi planladıkları taktikleri uygulama şansı verildiğini ifade etti. Ayrıca hava savunma harekatı, yakın hava desteği ve muharebe arama kurtarma harekatı görevlerini planlama ve icra konusundaki eğitimlerini birlikte çalışılabilme yeteneklerini geliştirmesi hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar