Milletvekilinden taşeron yorumu: Bir 650 milyon lira da Soma'da mı zarar edelim

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, taşeronlaşmanın sonucunun ne olacağının Soma'da görüldüğünü belirterek,"Para kazanma hırsının nerelere kadar gidebildiğini yaşayarak gördük. Fakat, 650 milyon lira Zonguldak'ta bu yıl zarar...

Google Haberlere Abone ol
Milletvekilinden taşeron yorumu: Bir 650 milyon lira da Soma'da mı zarar edelim

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, taşeronlaşmanın sonucunun ne olacağının Soma'da görüldüğünü belirterek,"Para kazanma hırsının nerelere kadar gidebildiğini yaşayarak gördük. Fakat, 650 milyon lira Zonguldak'ta bu yıl zarar bekliyoruz. Bir 600 milyon lira da Soma'da mı zarar edelim?" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, polisevinde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Tersaneler bölgesi ve taşeronlaşma konusu üzerinde duran Candan, ilk açıldığı dönemlerde 6 bin kişinin çalıştığı ancak şu anda 400 kişiye kadar düşen tersaneler konusunda, 2016 yılına kadar hareketlilik beklemediğini ifade etti. Candan, "Gemi, özellikle tersanelerin yoğunluğu şu anda daha çok Çin bölgesinde. Kore'de, Filipinler' de. Haritayı açıp bakarsanız orası tamamen Çin denizinde Çin, Filipinler ve Kore o bölgenin içerisinde. Onların kendilerine göre işçidir, enerjidir bir çok avantajları var. O avantajları kullanıyorlar. Ancak şöyle bir durum var. 2016 gibi dünya ekonomisinin yeniden düzeleceğini umuyoruz. Bu düzelmeye başladıktan sonra oraların şu anda iş potansiyelleri oldukça yüksek durumda. Bu iş potansiyelini biz bizim tarafa kaydırmak istiyoruz. Bir ikincisi de Çin'de asgari ücret ciddi bir şekilde çoğalmaya ve yükselmeye başladı. Shangay'da şu anda 400 dolara çalıştırılacak işçi bulunamıyor. 400-450 dolara kimse çalışmak istemiyor. 450 dolar, bizdeki asgari ücret. Dolayısıyla bu maliyetlerdeki artış bize pozitif yansıyacak. Onun için 2015-2016 yıllarını dillendiriyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da halen çalışmalarımız devam ediyor. Benimde yapabileceklerimin bir limiti var" dedi.

TAŞERONLAŞMANIN SONUCUNU SOMA' DA YAŞADIK

Soma'da yaşanan facia sonrasında 'taşeronlaşmanın kaldırılmasından yana mısınız?' sorusunu cevaplayan Candan, "Buna bir yol bulmak zorundayız. Bunun adına taşeron koymamak lazım. Ama bu tamamen devlet olduğunda da bu zaman kadar gördük. Hepimiz yaşıyoruz. Burada olaya siyasi mi bakıyoruz, realist mi bakıyoruz. Taşeronlaşmanın sonucunu Soma'da yaşadık. Gördük. Para kazanma hırsının nerelere kadar gidebildiğini gördük. Yalnız, karşımız da her yıl 600 milyon yeni parayla bu yıl 650 milyona çıkacak. 650 milyon lira Zonguldak'ta zarar bekliyoruz. Bunu da yaşıyoruz. Dolayısıyla bir orta yolun, bir makul yolun bulunması zorunluluğu ortaya çıkıyor. Şimdi bana sorarsanız 'taşeronlaşmaya karşı mısınız?' Soma'dakine, evet. Peki bu tamamen devletin mi olsun? Ya da biz bir 650 milyon da Soma'da mı zarar yapalım? Bunu sizin takdirinize bırakıyoruz. Burada bir orta yolun bulunması gerekiyor. Check and balance dediğimiz kontrol ve dengenin sağlandığı bir metodun geliştirilmesi hasıl olmuştur. Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) özelleşmeli mi? diye bir konu yok. TTK, en baştan da söyledim. TTK'nın yeniden rehabilite edilmesi gerekiyor." dedi.

Milletvekili Ercan Candan, ayrıca Çaylıoğlu beldesinde yaşanan sel felaketinde mevcut köprünün ayaklarının kalın olmasından dolayı suyun taştığını, mevcut köprünün yıkılarak ayaksız köprü yapılacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar