Milletvekilinden Bakan Avcı’ya: ‘Kaç öğrenci, öğretmen ve veliyi fişlediniz?’

Adana’da özel okul ve dershanelerde Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin ilkokul öğrencilerini sorgu odalarına çekilmesi TBMM gündemine taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekilinden Bakan Avcı’ya: ‘Kaç öğrenci, öğretmen ve veliyi fişlediniz?’

Adana’da özel okul ve dershanelerde Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin ilkokul öğrencilerini sorgu odalarına çekilmesi TBMM gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya 81 ilde kaç öğrenci, öğretmen ve velinin fişlendiğini sordu.

Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, öğretmenlerin son dönemlerde “devlet erkânına yönelik propaganda yaptığı“ iddiasıyla ivedilikle bir inceleme başlatılması talimatının verildiğini bildirdi. Demirçalı, yapılan işlemler hakkındaki raporların en geç 28 Mart tarihine kadar bakanlığa bilgi verilmesinin istendiğini söyledi.

Demirçalı, müfettişler tarafından başta öğrenciler olmak üzere, veliler, okul aile birliği başkanlarını ayrı ayrı sorgulanarak tüm kişisel bilgileri alınıp, ifadelerin tutanak haline getirilip imzalatıldığının kamuoyu tarafından bilindiğini ifade etti. Milletvekili Demirçalı, Milli Eğitim Bakanlığı genelgesinde, öğrencilere, velilere, okul aile birliği başkanlarına “Siyasi propaganda yapıldığına tanık oldum/olmadım. Yapılan konuşmalarda “Devlet erkânına yönelik olarak iftira, kin ve nefret uyandırıcı ifadelerin kullanıldığına tanık oldum/olmadım. Siyasal tercihi farklı olan öğrencilerin dershanemizden/yurdumuzdan atıldığına tanık oldum/olmadım. Velilerimize yönelik siyasî amaçlı toplantılar yoluyla siyasî propaganda yapıldığına tanık oldum/olmadım. Veli toplantılarında devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadelerin kullanıldığına tanık oldum/olmadım.” şeklinde soruların yer aldığını bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: “Öğrenciler, veliler ve okul aile birliği üyelerini ‘tanık’ sıfatıyla kimlik numarası, adı ve soyadı, ana ve baba adı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, medenî hali, mesleği ve işyeri adresi, telefonu, ikametgâh adresi ve telefon numaralarının zorunlu olarak doldurulması istenen ifade tutanakları, hangi yasal gerekçelere dayanarak imzalatılmak istenmektedir? Sorular içerinde çok açık olarak, kin ve nefret söylemleri barınmakta olup demokrasiye ve Anayasaya darbe yaptığınızın farkında mısınız? Ülke tarihinin hiçbir döneminde böyle bir araştırma yapılmamışken, hangi nedenlerle bu araştırmayı yapma gereğini duydunuz? Müfettişlerin, öğrencileri alıp ayrı bir odada politik, dini, özel hayata dair sorular sorması öğretmenlerinize karşı olan güvensizliğin bir sonucu mudur? Bu genelge kapsamında, kaç öğrenci, öğretmen ve veli fişlenmiştir? Yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin, Milli Eğitim müfettişleri tarafından ifadelerinin alınması başlı başına bir hukuksuzluk örneği değil midir? Toplumun her alanında olduğu gibi eğitim alanında da çatışma, korku ve yılgınlık yaratarak, öğrencilerin, öğretmenlerin ve ailelerinin psikolojilerini bozarak nereye varmak istiyorsunuz?”
CİHAN

Yorumlar