Milletvekili Öner: Adli kolluk düzenlemesi Anayasa'ya da hukuka da aykırı

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yargı erkinin yürütme erkinin emrine girdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili Öner: Adli kolluk düzenlemesi Anayasa'ya da hukuka da aykırı

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yargı erkinin yürütme erkinin emrine girdiğini söyledi. Öner, “Bu düzenleme hukuka da Anayasa'ya da hakkaniyete de aykırıdır.” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Öner, “Anayasaya göre yürütme, yargı ve yasama birbirinden bağımsız erklerdir. Bu düzenleme ile yargı erki yürütme erkinin emrine girmiştir. Yürütme erkinin iznine tabi kılınmıştır. Bunun Anayasa'ya aykırılığı açıktır. Adaletsizliğin önlenmesi, yangının önlenmesinden daha acil hale gelmiştir.” dedi.

Emniyete basın mensuplarının girişinin yasaklanmasını da değerlendiren Öner, “Demokratik toplumlar açık ve şeffaf toplumlardır. Emniyete, düne kadar basın mensuplarının girmelerine izin verilirken, basın mensupları, bu izinleri halkın haber alma hakkını teslim konusunda objektiflikle yerine getirirken, ne olmuştur da basın, emniyet binalarından dışlanmak istenmiştir. Aksaray valisinin İstanbul emniyet müdürü olarak görevlendirilmesi de hukuk dışıdır. Valiler, içişleri bakanının önermesi ve Bakanlar Kurulu’nun tamamının imzası, sayın Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanırlar. Aksaray Valisi Selami Altınok’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü tedviren görevlendirilmesinde Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayı yoktur. Bu bakımdan bu işlem, delileri karartma, yolsuzlukları ört bas etme girişimidir. Sayın valinin böyle bir sürece alet edilmesi mülki idare teşkilatına ağır bir haksızlıktır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar