Milletvekili Günay: Maden işçileri haber olması için topluca ölmemeli

Kültür ve Turizm eski Bakanı, İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen faciada vefat eden madencilerin şehitlikteki mezarlarını ziyaret etti. Cuma namazından sonra Soma Maden Şehitliği'ne giden Günay'a,...

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili Günay: Maden işçileri haber olması için topluca ölmemeli

Kültür ve Turizm eski Bakanı, İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen faciada vefat eden madencilerin şehitlikteki mezarlarını ziyaret etti. Cuma namazından sonra Soma Maden Şehitliği'ne giden Günay'a, İzmir bağımsız milletvekilleri Erdal Kalkan ve İlhan İşbilen eşlik etti.

Tek tek kabirleri dolaşan Günay, yaşlarına baktı ve bırakılan notları okudu. Mezarların başında dua eden Milletvekili Günay, Türkiye'nin en büyük felaketinin yaşandığını söyledi: "Bir maden kazasının ötesinde bir olay bu. Bu arkadaşlarımız çok genç yaştalar. Yaşamları boyunca bizim dünyamızı ısıtmak için karanlıkta yaşadılar. İnşallah son mekanları aydınlık olur. Biz bugün sadece İslami bir görevi yerine getirmek için geldik. Başka değerlendirmelerin yapılacağı bir yer değil. Dikkatle takip ediyoruz. Hem hukuki sürecini hem siyasi sürecini iş hukuku açısından, iş sağlığı açısından aksaklıkları çok iyi takip ediyoruz."

'İŞÇİLER HABER OLMASI İÇİN TOPLUCA ÖLMEMELİ'

Bu facianın Türkiye için büyük bir ders olduğunu dile getiren Ertuğrul Günay, "İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Birkaç işçi öldüğü zaman doğru düzgün basında haber bile çıkmıyor. Onlarca olmalı ki Türkiye'nin dikkatini çeksin, Türkiye uyansın. Varlıklı bir ailenin bir çocuğu öldüğü zaman bütün televizyonlar haber yapıyorlar. İşçilerin haber olması için böyle topluca ölüm gerekmemeli. Her insan, kendi ailesi için bir dünyadır. Bugün 400'den fazla çocuk babasız kaldı, 300'den fazla kadın eşsiz, sevgilisiz, evlatsız, kardeşsiz kaldı. Bütün bunlar çok büyük bir derstir. Türkiye 21. yüzyılda bu kadar dikkatsizliği, bu kadar insan yaşamına özensizliği haketmiyor, kaldırmıyor. Biz küresel ekonomiye erişeceksek, insana verdiğimiz değerle dünya standartları içerisinde yer almalıyız." dedi.

Mezarlara koyulan notların mutlaka arşivlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Günay, "Bu notların hiçbirisi kaybolmamalı. Bu notlar derlenmeli. Buna Türkiye'yi yönetenler ne kadar uzak ve sorumluluğu başkasının üzerine atarak bakmak isterlerse istesinler, insanlar bu sorumluluğu, bu acıyı hissetmişler. Bunlar yağmurun ve güneşin altında kaybolup gitmemeli, geleceğe ibret olarak kalmalı." şeklinde konuştu.

Milletvekili İşbilen ise şunları söyledi: "Söylenecek olan kelimeler yok. Sözler tıkanıyor. Onun için söylenecek şeyler medyada söylendi, söylenmeye devam ediyor. Bizim söylemek istediğimiz, kardeşlerimizin mekanlarının cennet olmasını dileyelim. Rabbim huzuruna, cennetine almasına dua edelim. Geçmişimizde, tarihimizde buna benzer hadiseler yaşandı. Herhalde bu asrın destanını yazan, yer altındaki insan kardeşlerimiz. İbret almak lazım. Mutlaka hepimiz geldiğimizde geçmişteki yaşanmışlıklardan dolayı hisleniyoruz. Bu insanlar ne mesaj veriyor, bunun yeri olduğuna inanıyorum. Dünyada bu işleri tek yapan biz değiliz. Medeni dünyada nasıl yapılıyorsa bunlardan ders alıp böyle facialar yaşanmadan, ibret alınıp Türkiye'nin yeniden dizaynına ehemmiyet vermek lazım."

Milletvekili Kalkan da, "İnşallah burada gömülen maden işçilerimiz son olur. Ben bu kadar büyük bir acı yaşamadım. Toplum da korkunç bir acı yaşıyor. Bu mektuplar bizim bir kültürümüz, anlayışımız, dayanışımızdır. Bin yıl sonrasına ulaştırılması gerekiyor. Siyasal kurumların, bu yaşananlardan ders alması lazım. Bunu örtbas etmek, çok büyük bir insanlık suçudur. Ben İzmir milletvekili olarak bu sürecin takipçisi olacağım." dedi.

Milletvekili Ertuğrul Günay, daha sonra mezarlara testiyle su döktü. Oradan şehir merkezine gelen Günay ve beraberindekiler, Soma Kaymakamlığı önünde oturma eylemi yapan maden işçilerini ziyaret etti. Günay daha sonra Kaymakam Bahattin Atçı'yla makamında görüştü. CİHAN

Yorumlar