Migreniniz varsa şarküteri ürünlerinden uzak durun

Isınan hava ile birlikte özellikle migren ve baş ağrısı şikayetlerinde kayda değer bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, sıcaktan korunma yanında yeme-içme alışkanlıklarına dikkat ederek bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti....

Google Haberlere Abone ol
Migreniniz varsa şarküteri ürünlerinden uzak durun

Isınan hava ile birlikte özellikle migren ve baş ağrısı şikayetlerinde kayda değer bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, sıcaktan korunma yanında yeme-içme alışkanlıklarına dikkat ederek bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti. Özellikle şarküteri ürünlerinden uzak durulması çağrısı yapan doktorlar, terletmeyen giysiler giyilmesi ve yeteri katar su tüketilmesi uyarısında bulundu.

Migren ve baş ağrısı şikâyetleri yaz sıcakları ile birlikte doktora başvuran kişi sayısını önemli ölçüde artıran hastalıklardan. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş'in, hava durumunun insan sağlığı üzerinden direkt olarak etkisini hissettirdiğini belirtti. Artrit, astım, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve migren gibi hastalıkların bu etki ile doğrudan ilintili olduğunu belirten Özkardeş, “Hava sıcaklığının baş ağrısı şikayetlerini artırdığının pek çok kişi farkında değildir.” dedi.

Bazı durumlarda dış etkiye bağlı olarak baş ağrısının 2-3 gün sonra ortaya çıkabildiğini belirten Özkardeş, ağrının tespitinde ortaya çıkışından önce alınan gıdalar ve fiziki durum gibi etmenlerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Tespit yaparken öncelikli olarak sıcaklık artışının ağrıya neden olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini anlatan Özkardeş, “Sıcaklık ağrıya neden oluyorsa ani sıcaklık artışına karşı önlem almak önemlidir. Klimalı ortamlarda bulunulmalıdır. Ancak klimaya doğrudan maruz kalınmamalıdır. Sokağa çıkıldığında geniş kenarlıklı şapkalar ve gözlükler takılabilir. Kıyafet seçimine özen gösterilmeli, açık renk terletmeyen ve bol giysiler seçilmelidir. Yeterli sıvı alımı önemlidir. Günde 2-2,5 litre su tüketiminde yarar vardır.” dedi.

ET ÜRÜNLERİ TETİKLEYİCİDİR

Bu tip hastaların aldıkları gıdalara da dikkat etmesi uyarısında bulunan Özkardeş, “Alkollü içecekler, sakatatlar, sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon gibi şarküteri ürünleri, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, kalamar, karides ve midye gibi deniz ürünleri, konserveler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler) incir, kuru üzüm, papaya, avokado, muz ve kırmızı erik, çikolata ve kakao, bakla, fıstık ezmesi, özelikle kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri gibi bazı baklagiller migreni tetikleyebilir.” dedi.

CİHAN

Yorumlar