Midyat MYO’ya iki bölüm daha açıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Midyat Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) ‘Kuyumculuk ve takı tasarım programı ile sosyal hizmetler programı’ açıldı. Yeni açılan programlara Eylül ayından itibaren eğitim başlayacağı bildirildi. Midyat...

Google Haberlere Abone ol
Midyat MYO’ya iki bölüm daha açıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Midyat Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) ‘Kuyumculuk ve takı tasarım programı ile sosyal hizmetler programı’ açıldı. Yeni açılan programlara Eylül ayından itibaren eğitim başlayacağı bildirildi.

Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Yüksekokulumuz bünyesinde 2 yeni program açılmış olup Eylül ayında itibaren öğretimleri gerçekleştirilmeye başlanacaktır. Birincisi Sosyal hizmetler programı. Bu programın eğitimi Dargeçit ilçemizde yapılacaktır. Sayın Rektörümüzün teklif ve desteğiyle Dargeçit’te yükseköğretim eğitimi verilecektir. İkincisi kuyumculuk ve takı tasarımı programıdır. Programa alınacak 30 öğrenciyle Eylül ayından itibaren eğitim faaliyeti başlayacaktır. Programın açılmasının telkari sanatı açısından büyük önemi söz konusudur." dedi.

Programların açılmasında Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi Omay’ın destek ve katkıda bulunduğunu belirten Demir, “Telkari sanatının gelişmesi için kuyumculuk ve takı tasarımı programının açılması konusunda bize yakından destek veren Midyat Kaymakamımız Sayın Oğuzhan Bingöl’e, Midyat Belediye Başkanımız Sayın Şehmuz Nasıroğlu’na ve işadamı Sayın Kemal Nehrozoğlu’na teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Telkari sanatının hakkında bilgiler veren Demir, "M.Ö. 3000 yılında Mezopotamya’da, M.Ö. 2500 yılında Anadolu’da Telkari süsleme işçiliğinin uygulandığı arkeolojik kazılarda meydana çıkan süslemeli eserlerden anlaşılmaktadır. Takı ürünleri arasında saç süsü, yaka iğnesi, (Broş), kemer, bilezik, bileklik, kolye ucu, küpe ve saç tokası telkari ile en çok üretilen takı ürünleridir. Telkari işçiliği son derece zarif ve göze hitap eden bir takı tekniğidir. Geleneksel takılarımızın önem ve değerinin yeteri kadar bilinmediği, zenginliklerimizin unutulmaya yüz tuttuğu görülmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi, üretim yerine kolay ve hazır olan her şeyi tüketme isteği geleneksel sanatlarımızın önünü kesmiştir. Modern makinelerle seri üretimde az zamanda çok ürün elde edilmesi telkari sanatını da bitirme noktasına getirmiştir. Midyat telkari sanatının ana vatanıdır. Kuyumculuk ve Takı Tasarım Programıyla bundan böyle her yıl telkari sanatını öğrenecek öğrenciler yetiştireceğiz. Telkari sanatı, gümüşçüler çarşısında atölyesi veya mağazası bulunan gümüş ustalarının desteğiyle yeniden canlanacak, Midyat turizmine önemli bir kültür hizmeti verilecektir. Midyat Endüstri Meslek Lisesi Kuyumculuk Bölümü'nde okuyan öğrencilerin sınavsız geçişle Yüksekokulumuz takı tasarım programına gelmeleriyle telkari eğitimi kesintisiz devam edecektir." diye konuştu.

Demir, “2014-2015 öğretim yılında 30 öğrenciyle eğitim faaliyetlerimize başlıyoruz. Gümüş işçiliğinde; aileden, ustadan öğrenme usulünden, okuldan öğrenme dönemine geçilecektir. Midyat gümüşçüler esnafıyla yakın bir iletişim içindeyiz. Kendilerinin tecrübelerinden faydalanmak, öğrencilerimizle ustalarımızı buluşturmak istiyoruz. Yüksekokul olarak yeni tasarımlarla telkari işçiliğinin önünü açmak istiyoruz.Bu güne kadar bitkisel motifler, hayvansal motifler, geometrik ve sembolik motiflerle üretilen telkariye yeni katkılar yapmak amacındayız. Yöresel motiflerin ve değerlerin çalışılması konusunda eğitim kadromuz mesleğe akademik katkılar sunacaktır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar