MHP'li Günal: Ar-Ge ve yenilik alanında dünyanın gerisinde kaldık

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, Türkiye'nin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) ve yenilik alanında dünyanın gerisinde kaldığını söyledi.Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun Tasarısı...

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Günal: Ar-Ge ve yenilik alanında dünyanın gerisinde kaldık

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, Türkiye'nin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) ve yenilik alanında dünyanın gerisinde kaldığını söyledi.

Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun Tasarısı üzerine açıklama yapan Milletvekili Günal, ülkenin, yenilenme alanında gelişmelerin gerisinde kaldığını, 2023'te lider ülke olabilmek için ürün odaklı, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim sistemi tesis etmeye önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu doğrultuda araştırma merkezlerinin, konusuna ve stratejik önemine göre uluslararası ve ulusal ölçekte çalışma yapabilecek niteliklere kavuşturulması gerektiğin belirten Günal, bunun için üniversitelerin konulara ve öncelikli sektörlere göre lokomotif rol üstlenmesinin şart olduğunu ifade etti. Üniversitelerin akademik tecrübeleriyle özel sektörün dinamizmini kamunun imkanlarının entegre edilmesiyle Ar-Ge ve yenilik sisteminin etkin çalışabileceğini ve araştırma sonuçlarının ticarileşmesinin ve markalaşmasının sağlanabileceğini söyleyen Günal, böylece küresel ölçekte rekabet edilebileceğini belirtti.

Günal, "Yoğun ve gereksiz tartışmalı gündemin arasında kendisine anca yer bulabilen, çok önemli eksiklikleri olmakla beraber ülkemizin araştırma altyapısı ve ekonomik büyümesi açısından önemli bir kanun tasarısını görüşüyoruz. Bazı rektörlerimizle, araştırma merkezlerinin yöneticileriyle de yapmış olduğumuz görüşmelerde de bu kanunun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtmiştik. Ha, bu da bir aşama, evet, doğru ama bu kadar uzun süre sonra çıkmış bir tasarıyı da tam çıkarmak lazım. Neden? Çünkü 2010 yılında karar alınmış, dört yıl sonra ancak burada kanun hâlinde görüşebiliyoruz. Meclis'teki bu gereksiz, tartışmalı siyasi tasarılardan maalesef bu yapısal önlemlerle ilgili tasarılara sıra gelmiyor. 2023 lider ülke Türkiye diyoruz, arkasından 2053'te süper güç olma hedefi geliyor. Bunların gerçekleşebilmesi için öncelikle bilim, teknoloji, Ar-Ge politikalarında gerçek anlamda hızlı bir şekilde önlemler alınması gerekir." diye ifade etti.

Sadece planda, programda, hükümetin eylem planında, programında yazmanın yeterli olmadığını vurgulayan Günal, şöyle dedi: "Bilim, teknoloji ve yenilik yapma yeteneği, rekabet üstünlüğünün ve sürdürülebilir sosyoekonomik gelişmenin en önemli etkenlerinden biridir. Ülkemizde de son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ancak toplam Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının, gelişmiş ülke örnekleri ile karşılaştırıldığında düşük olduğu görülmektedir. Ana eksenlerden birisi bu planda 'yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme' olarak belirlenmiştir. Buna göre; Ar-Ge ve yenilik politikalarının temel amacı; teknoloji ve yenilik faaliyetlerinin özel sektör odaklı artırılarak faydaya dönüştürülmesi, yeniliğe dayalı bir ekosistem oluşturularak araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesi ve markalaşmış teknoloji yoğun ürünlerle ülkemizin küresel ölçekte yüksek rekabet gücüne erişmesine katkıda bulunulması olarak tespit edilmiştir." CİHAN

Yorumlar