MHP'li Günal: 11 yılda 3,9 milyon kişi kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldi

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, AK Parti iktidarının ülkeyi 12 yıl içinde borç batağına sürüklediğini ve ekonomide denizin dibinin göründüğünü bildirdi. Milletvekili Mehmet Günal, yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Günal: 11 yılda 3,9 milyon kişi kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldi

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç.Dr. Mehmet Günal, AK Parti iktidarının ülkeyi 12 yıl içinde borç batağına sürüklediğini ve ekonomide denizin dibinin göründüğünü bildirdi. Milletvekili Mehmet Günal, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın borç batağına sürüklenen vatandaşlara faizle ilgili alay etmesinin düşündürücü olduğunu kaydetti.

Vatandaşların son yıllarda tamamıyla borç batağına saplandığını ve 11 yılda 3.9 milyon kişinin kredi veya kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldiğini iddia eden Günal, destek ve gelirleri yetersiz kalan çiftçilerin kredi kullandığını ve karşılığında tarlalarını ipotek ettirmek zorunda kaldığını vurguladı. Borcunu ödeyemeyen çiftçinin tarlasına ve tarımsal makinelerine bankaların el koymasının üzüntü verici olduğunu belirten Günal, vatandaşların borç batağına düşmesinin sosyal sorunlara yol açtığına dikkat çeken Günal, birçok kişinin cinnet geçirerek cinayet işlediğini veya intihar ettiğini, çok sayıda boşanmanın yaşandığını belirtti.

Başbakan ile Merkez Bankası Başkanı ve Bakanlar arasındaki faiz tartışmasına dikkat çeken Günal, faiz rantını AK Parti'nin meydana getirdiğini ve Başbakan'ın bunu itiraf ettiğini, asıl milletle dalga geçenin ise Başbakan Erdoğan olduğunu iddia edip şu görüşleri dile getirdi: "Son yıllarda vatandaşlarımız tamamıyla borç batağına saplanmış durumda. Türkiye Kamu-Sen'in yaptırmış olduğu bir araştırmaya göre yaklaşık her iki dakikada bir 14 kişi borç batağına saplanıyor. AKP bunu pembe tablolar çizerek çarpıtmaya çalışıyor ama vatandaşlarımızın durumu maalesef çok da sağlıklı değil. AKP Hükümeti bakanlarının sürekli olarak, konuşmalarında söylediği 'Nereden nereye' tabirlerini bir de biz kullanalım ve 10 yılda acaba nereden nereye gelmişiz, bir bakalım. Karşılıksız çek miktarı 2002 yılında sadece 499 iken, nisan 2014 itibarıyla 321 bine çıkmış. Protestolu senetler daha vahim durumda, 816'dan 2'4 milyara çıkmış. Burada tabii asıl vatandaşın borcunu, bireysel borcunu gösteren ise negatif nitelikli kredi göstergeleri. Yani vatandaşın bireysel kredilerine, tüketici kredilerine ve kredi kartına bakmamız gerekiyor."

Son on bir yıl içerisinde 3,9 milyon kişinin bu sıkıntıya düştüğünü ve 2009 yılından bu yana bakınca da 3,1 milyon kişi kredi borcununu ödeyememiş durumda olduğunu belirten Günal, geçen yıl ise 1 milyon 82 bin kişinin kredi borcunu ödeyemediğini kaydetti.

ÇİFTÇİNİN TARLALARINI BANKALAR HACZEDİYOR

2006 yılında çıkan Tarım Kanunu'yla ilgili desteklerde gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'inin destek olarak ayrılması gerektiğini, uygulamada ise yarısının ancak bulduğunun altını çizen Günal, çiftçilerin aldıkları kredileri ödemediği için tarlaların bankalar tarafından haczedilir konuma geldiğini kaydetti. Günal, "Mecburen bunun 3-4 katı kadar kredi kullanmak zorunda kalıyor. Burada başka bir sorun daha var: Çiftçi bu krediyi kullandığı ve ödeyemediği zaman banka arazisini, tarlalarını ipotek altına alıyor ve mülkiyeti o bankaya geçiyor, yani çiftçinin elinden tarlasını ve tarımsal makinelerini almış oluyorsunuz. Borç batağında olan vatandaşın birtakım prim ödemelerine, gecikmelerine af getirmek sorunu çözmüyor. Bu borç krizinin asıl nedeni vatandaşın gelirinin artmamasıdır. Çözüm önce vatandaşın gelirini artırmaktan geçiyor." dedi.

Günal, verilere göre 2014 yılı içerisinde sadece bir ay içinde 11 kişi kredi borcunu ödeyemediği için cinnet getirerek ölümlü olayların meydana geldiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar