MHP’li başkanın isyanı: Borçları bize, taşınmazları başka kurumlara devrettiler

Seçimlerde Dörtyol Belediye Başkanı seçilen MHP'li Yaşar Toksoy, Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte belde belediyelerin kapatılarak ilçe belediyesine devredilmesinde haksızlıklar yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
MHP’li başkanın isyanı: Borçları bize, taşınmazları başka kurumlara devrettiler

Seçimlerde Dörtyol Belediye Başkanı seçilen MHP'li Yaşar Toksoy, Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte belde belediyelerin kapatılarak ilçe belediyesine devredilmesinde haksızlıklar yapıldığını söyledi. Başkan Toksoy, belde belediyelerin borçlarının tamamının ilçe belediyesine devredilirken, taşınır-taşınmaz malların başka kurumlara verildiğini ileri sürdü.

Başkan Yaşar Toksoy, belde belediyelerinin kapatılarak ilçe belediyelerine devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere valilik tarafından 29.03.2014 tarihinde Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlattı. Komisyonun dağıtım işlemlerini yürütürken, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile öngörülen görev, yetki ve sorumluluk dağılımını esas alması gerektiğini vurgulayan Toksoy, “Bunun doğal sonucu olarak, devredilecek malvarlığı, hak, alacak ve borçların birbirine paralel olması, devredilen görev ve hizmetlere ve yatırımlara ilişkin borçlar haricindeki kapatılan belde belediyelerin mal varlığı, hak ve alacaklarının dengeli bir şekilde paylaştırılması lazım. Ancak borçların tamamı Dörtyol Belediyesi’ne, taşınır ve taşınmaz mallar başka kurumlara devredilmiştir. Mesela Yaşilköy Belediye binası içerisindeki tüm demirbaşları ile üniversiteye verilirken, borçları bize aktarılmış. Taşınmaz mallarda olduğu gibi iş makinelerinin dağıtımında da dengesizlikler mevcut.” dedi.

DÖRTYOL BELEDİYESİ'NE 36 MİLYON BORÇ DEVREDİLDİ
Benzer dengesizliklerin beldelerden gelen borçların dağılımında da söz konusu olduğunun altını çizen Başkan Toksoy, “Borçların ve bu borçların kaynağını oluşturan malvarlıklarının dengeli olmasının yanında, belde belediyelerinden devredilecek borçların sadece büyükşehrin görevine giren konularla ilgili olarak tesisleriyle birlikte devredilmesi gerekirken, Dörtyol Belediyesine sadece borç bırakıldı. Bunun yanında, kapanan belde belediyelerinin malvarlıklarının tamamına yakını milli eğitim gibi kurumlara, borçlarının tamamı bize devredilmiş. Belediyemiz bünyesinde oluşturulan komisyonun yaptığı incelemede, beldelerden Yeşilköy'den 17 milyon, Karakese'den 4.2 milyon, Kuzuculu'dan 5.3 milyon, Altınçağ'dan 4.2 ve Yeniköy'den 4.6 milyon olmak üzere 36 milyon TL’lik borç bize devrildi. Devraldığımız Dörtyol Belediyesi’nin 34 milyon TL’lik borcu ile birlikte toplam 70 milyon TL borç bize yüklenmiş durumda. Belde belediyelere ait taşınmazlara el koyulmasının diğer anlamı Dörtyol halkına ipotek koyulmasıdır.“ diye konuştu.

4 MİLYON YERİNE 400 BİN TL ÖDENEK GELDİ!
Dörtyol Belediyesi’nin İller Bankası’ndan gelen payının 4 milyon TL’yi bulduğunu aktaran Toksoy şunları söyledi: “Fakat bugün gelen rakam 400 bin TL. Beldelerden gelen borçların şokunu yaşarken bugün gelen 400 bin TL mevcut personelin maaşına yetmiyor. Bize gelen bin personelin durumu nasıl karşılanır bilemiyoruz. Ne diyelim kaderimizde borç ödemek varmış. Yaptığımız tespitlerde eksiklikler ve yanlışlıklar var. Gerçekten de yangından mal kaçırma durumları söz konusu. Bu da üzüntü verici ama inşallah düzelecektir."

CİHAN

Yorumlar