MHP Kocaeli İl Başkanı Ünlü: Sapanca Gölü ölüyor

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle alarm vermesi gündemdeki yerini koruyor.

Google Haberlere Abone ol
MHP Kocaeli İl Başkanı Ünlü: Sapanca Gölü ölüyor

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle alarm vermesi gündemdeki yerini koruyor. MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, Sapanca Gölü'nün öldüğünü belirterek, "Sapanca, alarm vermenin ötesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Gölün şu an ki seviyesi 30.09. Bu da yatayda 50 metreye varan çekilme demek." dedi.

Türkiye son yılların en kurak dönemini geçiriyor. Kuraklığın en çok yaşandığı yerlerden biri de Sapanca Gölü. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle alarm veriyor. Göl seviyesi 30.09 kotuna gerileyerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. Su seviyesi 20 santimetre daha düşerse göldeki ekolojik denge büyük zarar görecek.

MHP Kocaeli Başkanı Aydın Ünlü de bu duruma dikkat çekmek için ekibiyle birlikte Sapanca Gölü'nün Eşme mevkiinde basın toplantısı düzenledi. Sapanca Gölü'nün öldüğünü kaydeden Ünlü, "Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi 2013-2014 yıllarının beklenmedik bir şekilde kurak geçmesinden dolayı dikeyde 2 metre 10 santimlik düşüş yaşandı. Bu düşüş çok ciddi seviyede olup Sapanca Gölü alarm vermenin de ötesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Benzer düşüş en son 1972 yılında olmuş, seviye 29.90’lara düşmüştür. Şu anda seviye 30.09’dır. Bu da yatayda 50 metreye varan çekilmelere sebep oldu." diye konuştu.

Gölün kurtarılması için acilen önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Ünlü, şunları kaydetti: "Sapanca'yı besleyen 12 adet ana, toplam 17 adet derenin üzerinde kurulu olan 28 adet su fabrikasının durumları tekrar gözden geçirilmeli ve gerekli tedbirler alınarak bu derelerin tekrar Sapanca Gölüne akması sağlanmalı. Sapanca Gölü'nden su çeken sanayi kuruluşlarının hemen bugünden itibaren su çekmeyi bırakmaları gerekmekte. Bu sanayi kuruluşlarının ihtiyaçları olan suyun denizden karşılanmasını sağlayacak deniz suyu arıtma tesislerinin kurulması sağlanmalı. Yer altı su kaynaklarının sanayi kuruluşları tarafından kullanılması engellenmeli. Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı'na su çekilme işlemi durdurulmalı."

Kocaeli'nin içme suyunu Sapanca Gölü'ndeki takviye ile sağlayan Yuvacık Barajı için alınacak önlemlere de değinen Ünlü, "Yuvacık Barajı'nın su ihtiyacı, daha önce yönü değiştirilip denize akıtılan derelerin Yuvacık Barajı'na döndürülerek sağlanmalı." ifadelerini kullandı. Ünlü, şöyle devam etti: "Gökçedere Barajı tekrar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kullanımına alınması için gerekli tedbirler alınmalı. Kocaeli’nin su ihtiyacının bir kısmı bu barajdan sağlanarak Yuvacık Barajı'nın yükünün azaltılması sağlanmalı. Daha önce suyunu dağlardan gelen kaynaklardan alan bazı köylerin suları Büyükşehir sırf bu köylerden su parası almak için Yuvacık Barajı'na bağlamış böylelikle barajın yükünü artırmıştır. Bu ve bunun gibi yanlış uygulamalar sonucunda şu an susuzlukla karşı karşıya bırakılmış durumdayız. Peki yetkililere sormak istiyoruz, son damla suyumuz da bitince ne içeceğiz? O zaman cebimizdeki paralar suyun yerine geçebilecek mi?" CİHAN

Yorumlar