MGK'da 'Ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar' vurgusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından gazetecilere, alınan kararların yer aldığı basın açıklaması dağıtıldı.Basın açıklamasında alınan kararlar...

Google Haberlere Abone ol
MGK'da 'Ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar' vurgusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından gazetecilere, alınan kararların yer aldığı basın açıklaması dağıtıldı.

Basın açıklamasında alınan kararlar şöyle sıralandı:

Haklımızın huzurunu ve ülkemizini güvenliğini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Ayrıca, ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik alınan tedbirler değerlendirilmiştir.

Suriye'de süre giden çatışma ortamının, ulusal güvenliğimiz başta olmak üzere, bölgesel barış ve istikrara yönelik oluşturduğu tehdit, kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmalar da gözden geçirilmiştir.

Ortadoğu bölgesindeki diğer gelişmeler ele alınmış olup, bu kapsamda;

Irak'ta meydana gelen gelişmeler tüm boyutlarıyla incelenmiş ve ikili ilişkilerimizin son durumu gözden geçirilmiştir. Ülkedeki mevcut sıkıntıların, bugün yapılan genel seçimlerin de katkısıyla demokratik ve anayasal çerçevede çözüme kavuşturulmasının, Irak ile birlikte bölgemizin huzur ve istikrarına olumlu etkide bulanacağı belirtilmiştir.

İsrail ve Filistin arasında yürütülen barış müzakerelerinde gelinen aşama değerlendirilmiş; bölgede kalıcı ve yaşayabilir bir barış için elzem olan 'Filistinlilerarası' birliğin sağlanması doğrultusunda Fetih ve Hamas arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyet vurgulanmıştır.

Mısır'da son zamanlarda yaşanan olaylar gözden geçirilerek, özellikle kitlesel idam kararları hakkında duyulan kaygı ifade edilmiş ve bu kararların, dost ve kardeş Mısır halkının geleceği bakımından düzeltileceği yönündeki beklenti dile getirilmiştir.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle ortaya çıkan bölgesel durum kapsamlı şekilde görüşülmüştür. Mevcut ve muhtemel gelişmelerin seyir tarzının ülkemize yansımaları ile Kırım-Tatar Türkleri'ne etkileri değerlendirilmiştir.

Toplantıda ayrıca, bölgesel ve küresel güvenlik ortamındaki gelişmelere uygun olarak ülkemizin ihtiyacı olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızca başlatılan Savunma Reformu Çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. CİHAN

Yorumlar