Mezuniyet törenleri coşkuyla başladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) mezuniyet coşkusu başlıyor. Bu yıl ilk kez her fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksekokulun ayrı ayrı yapacağı mezuniyet törenlerinin ilki Mengen Meslek Yüksekokulu’yla (MYO) başladı. İzzet...

Google Haberlere Abone ol
Mezuniyet törenleri coşkuyla başladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) mezuniyet coşkusu başlıyor. Bu yıl ilk kez her fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksekokulun ayrı ayrı yapacağı mezuniyet törenlerinin ilki Mengen Meslek Yüksekokulu’yla (MYO) başladı. İzzet Baysal Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Aşçılık Programı 16’ncı dönem mezunu 80 öğrenci, aşçılık yemini ederek mesleğe adım attı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Mengen MYO Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan, yüksek okulun kuruluşunun 17’nci yılında 16’ncı mezuniyet törenini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Mengen MYO’nun, 1997 yılından bu yana aşçılık sektörüne 500 aşçıbaşı kazandırdığını vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “Yüksek okulumuz Türkiye’de ön lisans düzeyinde açılan ilk aşçılık okullarından biridir. Sadece profesyonel aşçılık alanında şu anda 160 öğrenciye eğitim vermekteyiz. Meslek yüksek okulumuzun alanında uzman, sektör deneyimine sahip, akademisyen şeflerden oluşan kadrosu Türkiye’nin ekonomisine nitelikli ara insan gücünü yetiştirmektedir. 2 yıllık aşçılık eğitimi süresince öğrenciler, mutfak sanatının ve gastronomi biliminin bütün inceliklerine sahip, nitelikli şefler olarak yetiştirilmektedir. Bugün okulumuzdan mezun yüzlerce aşçı başı dünyanın her yerinde çalışmakta, hem ülkemizi ve Türk mutfağını hem de üniversitemizi ve yüksek okulumuzu başarıyla temsil etmektedirler.” diye konuştu.

"SARAY MUTFAĞI ZAMANLA MENGENLİ AŞÇILARIN YETİŞTİRİLDİĞİ OKULA DÖNÜŞTÜ"

Konuşmasında, Mengen’in aşçılık tarihine de değinen Doç. Dr. Doğan, “Her haneden bir aşçı çıkaran Mengen’in ünü, Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethettikten sonra saray aşhanesini Mengenli Yakup Ağa adlı bir paşaya kurdurmasıyla başlar. Zaman içinde saray aşhanesi ve mutfağı Mengenli aşçıların yetiştirildiği bir okula dönüşür ve buradan yetişen aşçılar, büyük kentlerde ve bütün Osmanlı kentlerinde aşçılığı ele alarak üne kavuşurlar. Atatürk’ün aşçıları da Mengenlidir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Doğan, mezunların profesyonel mutfak şefleri olarak yurt dışında sadece döner ve kebapla bilinen Türk mutfağı tabusunu yıkacağına ve Türk mutfak kültürünü, zenginliğini ve geleneklerini dünyaya tanıtacağına emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut ise Mengen’in aşçılık mesleğinde Türkiye ve dünyada çok önemli bir marka ilçe olduğunun altını çizerek, bunda emeği geçen üniversiteye, meslek yüksekokuluna ve öğretim elemanlarına teşekkür etti.

"AŞÇILIKTA MENGEN MARKASI"

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise ‘Mengen aşçılıkta bir marka’ dediği konuşmasında, üniversitelerinin bu markayı çok daha ileriye götürme çabası içinde olduğunun altını çizdi. Mengen’in, gastronomi alanında sadece Türkiye’de değil dünya çapında bir eğitim merkezi olma hedefine koştuğunu ifade eden Coşkun, “Mengen’de 2 yıllık aşçılık programı ile birlikte 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri de eğitimlerini sürdürüyor. İnşallah bir sonraki adımda aşçılıkta hem yüksek lisans hem doktora çalışmaları yapılacak.” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise üniversitenin Mengen’de süratli şekilde mektepli aşçılar yetiştirdiğine dikkati çekerek, “Birçok yarışmada mektepli aşçılarımız alaylıların arkasında kalmıyor, önlerine geçiyor. İş bulma konusunda da hiç problemi olmayan bir meslek. Gastronomi bölümüyle birlikte bu marka artık tamamen tescillenmiş olacak ve önümüzdeki yıllarda Türk mutfak sanatı deyince Bolu Mengen markası tam yerine oturmuş olacak.” diye konuştu.

AŞÇILIK YEMİNİ ETTİLER

Konuşmaların ardından, öğrenciler, Öğretim Görevlisi Fuat Bayram’la birlikte aşçılık yemini etti. Yeminden sonra dönem üçüncüsü Görkem Göklüoğlu’na Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, dönem birincisi Erhan Gelmez’e ise Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından mezuniyet belgeleri verildi. Dönem ikincisi Burak Peltek ile yüksekokulun tek yabancı öğrencisi Uygur Türkü asıllı Çin vatandaşı Reilai Abulimiti’ye mezuniyet belgeleri Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından verildi. Öğrencileri tebrik eden Rektör Coşkun, "Yabancı öğrencimizi 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitim alması için üniversitemize davet ediyorum." dedi. Törende diğer öğrencilere de mezuniyet belgeleri Doç. Dr. Nihal Doğan ile öğretim elemanları tarafından verildi.

AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik AD öğrencilerinin verdiği konserin ardından Köçeklerin geleneksel oyunları sergilendi. Tören, öğrencilerin havaya kep fırlatmalarıyla sona erdi.

Törende, ayrıca, bir süre önce Muğla’da düzenlenen Uzak Doğu sporları yarışması Muay Thai şampiyonasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni temsil eden ve gümüş madalya kazanan Muhammedsalam Karatov ile bronz madalya kazanan Bilal Zeybek’e ödülleri Rektör Coşkun tarafından verildi.

CİHAN

Yorumlar