Mezopotamya Kardeş Şarkılar Şenliği Silopi'yi coşturdu

Kuzey Irak'ta Türkiye'den giden eğitim gönüllülerinin açtığı 21 okulda eğitim gören öğrenciler, kültür şenliği kapsamında Şırnak'a geldi.

Google Haberlere Abone ol
Mezopotamya Kardeş Şarkılar Şenliği Silopi'yi coşturdu

Kuzey Irak'ta Türkiye'den giden eğitim gönüllülerinin açtığı 21 okulda eğitim gören öğrenciler, kültür şenliği kapsamında Şırnak'a geldi. Anadolu ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde düzenlenen Mezopotamya Kardeş Şarkılar Şenliği'ne katılan 40 öğrenci kapalı spor salonundaki programda yoğun ilgi gördü. Erbil, Süleymaniye, Duhok, Soran, Halepçe, Musul, Ramadi ve Kerkük'ten gelen öğrenciler, söyledikleri Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkı, şiir, ezgi ve skeçlerle Silopilileri hem duygulandırdı hem de coşturdu. Davetliler Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılara eşlik ederek halay çekti.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Silopi Fem Dershanesi Müdürü İsmail Aykut, “Kardeşliğin, dostluğun pekiştiği bu gecede kardeşlerimizi bize hatırlatan, bu geceyi anlamlı kılan misafirlerimize, öğrenci ve öğretmenlerimize sizin adınıza hoş geldiniz diyorum. Dünyanın 170 ülkesinde Anadolu insanının desteklemiş olduğu okullar, dershaneler, gençlik merkezleri ve okuma salonları var. Bu yerlerde yetişen gençlerimizin bir örneği belki de bir buketi bugün sizlere hoş bir gece yaşatacak inşallah. Spor salonu doldu, yer bulamayıp dışarıda kalanlar oldu. Artık sevgi ve kardeşlikl salonlara sığmıyor. Hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Kuzey Irak Işık Kolejleri Müdürü ve Feza Eğitim Kurumları Sosyal Kültürel İşler Sorumlusu Hüseyin Akça ise, “Bu Anadolu ve Mezopotamya kardeş Kültürler şenliğidir. Arada siyasi sınırların olduğu ama başka hiçbir sınır olmadığı kardeşlerin buluştuğu, kaynaştığı, kardeşliğin yaşadığı günlerdir. Bu Irak’taki Türk okullar ile buradaki işadamları, gönüllü kurumlar ve eğitim kurumların düzenlediği ortak organizasyondur. Buradaki amacımız kardeşliktir ve bu kardeşliği daha da ileriye götürmektir.” şeklinde konuştu.

“TÜRK-KÜRT FARKI OLMASIN KARDEŞÇE YAŞAYALIM”
Kuzey Irak’tan gelen ve şenliğe katılan öğrencilerden Aran Yusuf, “Süleymaniye’den geliyorum. Hocalarımızla beraber buradaki kardeşlik şenliğine katıldık. Biz burada kardeşliği görüyoruz ve de onu istiyoruz. Farkımız olmasın, Kürt-Türk farkı olmasın. Silopi halkı bize çok ilgi gösterdiler ve karşıladılar. Biz bu kadar ilgi karşısında biraz mahcup olduk açıkçası. Ama inanın siz de her zaman gönlümüzdesiniz.” dedi.

Niga Abdurrahman isimli kız öğrenci, “Ben de Süleymaniye’den geliyorum. Oynadığım skecimiz kardeşliği anlatıyor. Eğer biz birbirimize yardım etsek damlaya damlaya göl olur ve gönüller birleşince nice güzel şeyler ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

Başka bir kız öğrenci Rondık Rebvar da şunları söyledi: “Kardeşliği, insanların gönüllerinin birleşmesi nasıl şeylerin ortaya çıkacağını vurgulamak istedik. İnsanlara göstermek istedik. Gerçekten gönüller birleşince ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Öyle ise niye bütün gönüller birleşmesin dedik ve birleştirdik.”

Protokol üyelerinin konuk öğrenci ve öğretmene hediye vermesinin ardından, birlikte okunan 'Yeni Bir Dünya' adlı şarkısı salonda duygu yüklü anların yaşanmasına neden oldu. Program sonrası havai fişek gösterisi yapıldı. CİHAN

Yorumlar