Mevsimlik tarım işçileri Ramazan’nın ilk orucunu çadırda açtı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Çukurova’ya yıllardır mevsimlik tarım işçisi olarak gelen aileler, Ramazan ayının ilk iftarını çadırda yaptı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’nın Karataş ilçesinde sabah...

Google Haberlere Abone ol
Mevsimlik tarım işçileri Ramazan’nın ilk orucunu çadırda açtı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Çukurova’ya yıllardır mevsimlik tarım işçisi olarak gelen aileler, Ramazan ayının ilk iftarını çadırda yaptı.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’nın Karataş ilçesinde sabah saat 06.00’dan itibaren tarlarda kavun, karpuz, domates, patlıcan, biber gibi meyve-sebzelerin hasadı için yollara düşen kadın, erkek, çocuk, genç ve yaşlı işçiler, akşam saat 17.00 gibi araçlarla su kaynaklarına yakın kurulan muşamba ve kamıştan kurulmuş çadırlara dönüyor.

Bir taraftan ekmek paralarını kazanmanın mücadelesini veren aileler, diğer taraftan mübarek Ramazan’ı da idrak etmeye çalışıyor. Daha çok Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır gibi illerden Adana’ya gelen tarım işçilerine son birkaç yıldır savaş dolayısı ile Türkiye’ye sığınan Suriyeliler de komşuluk ediyor. Ana menüleri çiğköfte olan işçiler, ayran çorbası, mercimek çorbası, salata, kavun, karpuz gibi ev yemekleriyle orucunu açıyor. Çadırlar yakın köyden çektikleri elektrik hatıyla başta televizyon olmak üzere bir çok elektrikli ev aletini kullanıyor. İftara yakın süreyi televizyon izleyerek geçiren aileler, köy caminde okunan ezanın ardından hep birlikte dua ederek yer sofrasında iftarlarını yapıyor.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden gelen yaklaşık 40 yıldır Karataş’ta tarım işçisi olarak çalışan Mehmet Ertuğrul (52), ailesiyle Ramazan’a kavuşmanın heyecanını çadırda yaşıyor. Yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden tarlalarda çalıştıklarını anlatan yedi çocuk babası Ertuğrul, “İş olduğunda karnımız tok. Olmadığı zaman cepten yiyoruz. Suriyeli sığınmacıların gelmesiyle işimiz daha da zorlaştı. Eskiden işverenler işçi için sıraya beklerdi. Şimdi buna gerek kalmadı. Nasıl olsa Suriyeli işçiler hazır bekliyor. Orucumuzu bugün tuttuk. İnşallah arkası da gelir. Çadır hayatı eskisi gibi. Banyo, mutfak ve yedek çadırımız var. Elektriği köydeki birisinden alıp, faturasını ödüyoruz.” dedi.

Eşi Fatma Ertuğrul (50) ise zor da olsa orucunu tuttuğunu belirtiyor. Tarlaya gidemediğini, çadırda torununa bakıp, temizlik ve yemek gibi işlerle uğraştığını ifade eden Fatma Ertuğrul, “Oru,ç dinimizin emri. Elhamdülillah. Sıcaktır, ama yine de zorluyoruz.” diye konuşuyor.

27 yıldır Şanlıurfa’dan Adana’ya göç eden Hasan (48) ve Ayşe (43) Merç de Ramazan'ın ilk gününde çadırda iftarın huzurunu yaşıyor. Yoğun sıcak dolayısı ile ilk gün orucun biraz sıkıntılı geçtiğine dikkat çeken Merç ailesi, günlük 37,5 TL. kazandıklarını belirtiyor. Çok zor da olsa ilk gün oruçlarını tutuklarına işaret eden Ayşe Merç, liseye giden oğlunun önümüzdeki yılki kira parasını denkleştiremediklerini dile getiriyor. Anne Merç, kazandıklarını ihtiyaçlarına yetiştiremediklerini ve bugüne kadar devletin bir deştiğini göremediklerinden yakınıyor. CİHAN

Yorumlar