Mevsimlik tarım işçileri örgütlendi

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gidermek için Şanlıurfa’da “Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği” kuruldu. Dernek, mevsimlik tarım işçiliğinin yıllarca devam eden, kangren haline dönüşen sorunlarını kamuoyu ile paylaşmak,...

Google Haberlere Abone ol
Mevsimlik tarım işçileri örgütlendi

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gidermek için Şanlıurfa’da “Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği” kuruldu. Dernek, mevsimlik tarım işçiliğinin yıllarca devam eden, kangren haline dönüşen sorunlarını kamuoyu ile paylaşmak, duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor.

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Göbek, ilgili STK ve yetkili kurumları bilgilendirmek ve harekete geçirmek istediklerini belirterek, mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı başlıca sorunları şu cümlelerle ifade etti: “Tarımsal üretimin yaygın olduğu ülkelerde, kaza, yaralanma, hastalık ve erken ölümler açısından kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve mevsimlik tarım işçileri (MTİ) özel risk grubu olarak tanımlanır. insanlarımıza; göç ettikleri yerlerde barınma, alt yapı, yaşam koşulları, temel sağlık hizmetleri, ön yargı, ayrımcılık, dışlanma, temiz içme suyu sıkıntısı, kız çocuklarımıza ait sorunlar, eğitim sorunları, ulaşım, vb. gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır.”

Tarım işçilerinin en önemli sorunları arasında eğitim ve ekonominin geldiğini dile getiren Göbek, derneğin faaliyet göstereceği alan ve işleyişi ile ilgili bilgi verdi: Ülkemizde ise en fazla ölüm tarım sektöründe yaşanıyor. Dernek, mevsimlik tarım işçilerinin ve aracılarının yaşam koşulları ile sosyal, kültürel, eğitim, sağlık ve ekonomik alanlarında gelişmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Mevsimlik tarım işçiliğine yönelik eğitim, araştırma, girişimcilik, danışmanlık ve uygulama faaliyetlerinde bulunmak amacı ile kurulmuştur. Mevsimlik Tarım İşçiliğinin karşılaştığı eğitim, sağlık, ekonomik, barınma, ulaşım ve sosyo-kültürel sorunlara çözüm bulmaya katkı sunacağız. Mevsimlik tarım işçilerinin kanuni hakları konusunda insanlarımızı bilgilendirerek, yetkilileri de görev ve sorumluluklar konusunda hizmet etmeye davet edeceğiz. Ülkemizin büyük bir kesimini oluşturan bu insanlarımızın sorunlarının çözümünde hem kendilerine hem de yetkililere yardımcı olmayı hedefledik.”

CİHAN

Yorumlar