Mevsimlik işçileri taşıyan tren Ankara’ya ulaştı

Diyarbakır’dan yola çıkan ve mevsimlik işçileri taşıyan tren Ankara’ya ulaştı. İşçilerle birlikte seyahat eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mevsimlik işçilerin sorunlarının bugüne kadar...

Google Haberlere Abone ol
Mevsimlik işçileri taşıyan tren Ankara’ya ulaştı

Diyarbakır’dan yola çıkan ve mevsimlik işçileri taşıyan tren Ankara’ya ulaştı. İşçilerle birlikte seyahat eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mevsimlik işçilerin sorunlarının bugüne kadar Meclis’te etraflı bir şekilde konuşulup tartışılmadığını söyledi.

Diyarbakır’dan dün yola çıkan ve mevsimlik işçileri taşıyan tren yaklaşık 25 saatlik yolculuğun ardından bugün 14.00 sıralarında Ankara Gar’ına ulaştı. Diyarbakır ve çevresinde yaşayan mevsimlik işçiler, Sakarya’ya fındık toplamak için yola çıkmıştı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu mevsimlik işçilerin sorunlarına dikkat çekmek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Ankara’ya kadar trenle gelenler arasında yeraldı. Tanrıkulu, yıllardır binlerce kişinin bu şekilde yolculuğa çıkmak zorunda kaldığını söyledi.

“YEMEKLERİNİ KÖTÜ KOŞULLARDA KENDİLERİ YAPACAK”

Türkiye’nin birçok ilinden işçilerin bu şekilde kader yolculuğa çıktığını söyleyen Tanrıkulu, "Trenlerle, otobüslerle, kamyonlarla Türkiye’nin batısına fındık toplamaya, başka tarlalarda çalışmaya gidiyorlar. Yozgat’a pancar için gidiyorlar. Bütün Anadolu coğrafyasında Doğu ve Güneydoğu'dan gelen kardeşlerimiz var. Her yıl bunların dramına ve çektikleri acıya tanıklık ediyoruz. Hem yolcukları sırasında hem de çalışmalar yürüttükleri sırada. Dün saat 13.00’da Diyarbakır Garı’ndan başlayan bir yolculuk oldu. Yaklaşık 300’e yakın dostumuz, kardeşimizle 25 saat süren bir yolculuktan sonra buraya geldik.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 300 bin kişinin bu şekilde geçici mevsimlik işçi olarak Türkiye’yi dolaştığını söyleyen Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti: ”Bunların sorunları bugüne kadar Meclis'te etraflı bir şekilde konuşulmadı ve tartışılmadı. Gerçekten hem yolculukları sırasında hem de bulundukları yerde 35-40 yıllık iş hayatlarında çok büyük bir yoksulluk içerisinde yaşıyorlar. Geçen yıl ücretleri 35 liraymış, bugün ise en fazla 38 veya 40 lira olacak. Sabah saat 07.00’da başlayan mesaileri akşam saat 19.00’da bitecek ve 12 saat çalışacaklar. Barınma koşulları kötü derecede çadırlarda, büyük oranda da elektriksiz ve susuz yerlerde kalacaklar. Yine yemeklerini çok kötü koşullarda kendileri yapacaklar ve anca bu ücrete çalışacaklar. Bu nedenle bu koşulların en azından insani bir hale getirilmesi lazım.”

“ÇOCUKLARIMIZI DAĞA MI GÖNDERELİM?”

İşçilerden sorumlu Zülküf Beyazıt, mevsimlik işçilerin Diyarbakır’ın çıkışından gidecekleri yere kadar hep mağdur durumda olduklarını söyledi. Beyazıt, "İşveren tarafından herhangi bir güvencesi olmadan çalıştırılıyorlar. Orada bir de çifte standart muamelesi görmekteler. Oranın işçisi 8 saat çalışmaktayken bunlar 12 saat çalıştırılmakta. Aldıkları ücret o işçilerin çok altında olmasına rağmen, buna rağmen çalıştırılıyorlar. İşte bunların giderilmesi ve bu işçilerin gerçekten yol ortamlarından sıkıntı yaşadıklarını hepimiz biliyoruz ve giderilmesini istiyoruz.” dedi.

Mevsimlik işçilerden Çiğdem Yıldız ise yaklaşık 15 yıldır bu şekilde çalıştıklarını, hastalıkları göze alarak çocuklarıyla geldikleri söyledi. Yıldız, ”Mecburuz, memleketimizde fabrika yok, iş olanakları yok çocuğumuzu nereye gönderelim, dağa mı gönderelim? Mecbur çoluk çocuğu alıp buraya geliyoruz. Kötü insanlar, hırsızlar yetişmesin diye. Verecekleri para geçen yıl 35 liraydı. Onu yol hakkına mı verelim, tünele mi verelim? Yol olmadığı için buraya geliyoruz buradan da tekrar arabayla ücret verip köye kadar gidiyoruz. Aldığımız para ne yemeğimize ne de ekmeğimize yetiyor. Zaten kaldığımız evlerin hepsinin dibinde hayvan var. Hep hayvanlarla aynı muameleyi görüyoruz. Bizler Kocaali Kozluk Köyü’nde çalışacağız fındık tarlasında.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar