Mevlüt Çavuşoğlu: AYM kararlarına sevsek de sevmesek de uymak zorundayız

Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarının yanlış olsa da herkesin uyması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Mevlüt Çavuşoğlu: AYM kararlarına sevsek de sevmesek de uymak zorundayız

Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarının yanlış olsa da herkesin uyması gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu, "AYM, anayasanın kendisine verdiği yetki çerçevesinde görev yapmaktadır. Sonuçta AYM’nin verdiği kararı sevsek de sevmesek de herkes uymak zorunda." dedi.

AB ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Türkiye’nin çok yönlü bir dış politika izlediğinin altını çizen Çavuşoğlu, "AB, dış politikamızda her zaman birinci sırada yer almıştır. 2014 yılının ‘AB Yılı’ olmasını arzu ediyoruz.’’ diyerek Türkiye’nin üyelik müzakerelerine hız verilmesi ve başta 23. ve 24.fasıllar olmak üzere siyasi blokaja takılan fasılların bir an önce açılması gerektiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvurunun ancak iç hukuk yolunun tüketildikten sonra AİHM’ye gitmeden önce başvurulacak bir merci olduğunu savunan Çavuşoğlu, ‘‘AYM, anayasanın kendisine verdiği yetki çerçevesinde görev yapmaktadır. Sonuçta AYM’nin verdiği kararı sevsek de sevmesek de, beğensek de beğenmesek de herkes uymak zorunda ve uygulamak zorunda. 2007 yılında AYM 367 gerekçesiyle son derece yanlış ve siyasi bir karar verdi. Sevseniz de sevmeseniz de uygulandı.’’ şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, AYM’in tüm iç hukuk yolları adına görev yapma hakkının olmadığını savunarak bunun çok yanlış şeylere yol açabileceğini kaydetti. AB Bakanı, ‘‘O zaman tüm mahkemelerin kalkması lazım. AYM, herkesin başvurusunu kabul etmesi lazım. Herkes doğrudan AYM’ye başvurduğu zaman bu da sakıncalı, çünkü AYM o zaman fonksiyonu doğru dürüst yerine getiremez." şeklinde konuştu.

"YOLSUZLUK İDDİALARI BANA İNANDIRICI GELMİYOR"

AB Bakanı, Çavuşoğlu, "paralel yapıyla mücadele ile yolsuzluk iddialarının hukuki sürecini çok iyi ayırt etmemiz lazım. Biz hükümet olarak bu ayrımı çok iyi yapıyoruz." diyerek bakan ve çocukları hakkındaki iddialara baktığı zaman iddiaların şahsen kendisine inandırıcı gelmediğini belirtti.

"YENİ ANAYASADA EN BÜYÜK SORUMLULUK AK PARTİ’NİN"

Türkiye’nin yeni anayasa fırsatını komisyon aracılığıyla değerlendiremediğinin altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu,"Zemin uygundu ama bu konsensüs anlayışı maalesef sürdürülemedi. Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı, var. Yapılmalı mı, yapılmalı. Burada en büyük sorumluluk bizim yani AK Parti’nin. Çünkü Meclis’te çoğunluğu olan biziz. Bence Venedik Komisyonu’ndan da görüş almamız lazım. Bunu da vesayet olarak görmemeliyiz." dedi.

CHP’DEN SONRA AK PARTİ DE BRÜKSEL’DE OFİS AÇACAK

AK Parti olarak yurtdışı temsilcilik açma kararını parti kurulurken verildiğini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Brüksel’de ofis açma kararını 17 Aralık sürecinden önce karar verdik. Egemen Bey’le de o zaman Brüksel’de ofis baktık. Şu anda ofisin düzenlemesi yapılıyor. Ofis hem AB kurumları nezdinde çalışma yapacak kapasitede hem de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyecek bir yapıda olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"EN BÜYÜK DIŞ POLİTİKA PROJEMİZ AB ÜYELİK SÜRECİDİR"

Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut’un köşe yazısında dile getirdiği, yeni dünya denkleminde Avrupa’nın yer olmadığı ve bu bağlamda Türkiye’nin AB haricinde bir yerde konumlanması gerektiği görüşünün sorulması üzerine AB Bakanı Çavuşoğlu, "Ben, Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı yok anlayışına katılmıyorum. Hükümetimizde de böyle bir anlayış yok. Tam tersi Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı var, Avrupa’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var. Bizim en büyük dış politika projemiz AB üyelik sürecidir. Tüm reformların arkasındaki itici güç de AB’dir. Böylesine bir süreçte ‘AB’ye ihtiyaç yok’ söylemi kim söylediyse, söyledi demiyorum, varsa benim buna katılmam mümkün değildir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar