Meteoroloji eylemde! Uçak seferleri aksayabilir

Meteoroloji çalışanları, havalimanlarında uçakların kalkışı için gerekli olan hava tahmin raporlarını hazırlamayarak eyleme gitti.

Google Haberlere Abone ol
Meteoroloji eylemde! Uçak seferleri aksayabilir

Bazı havaalanlarında rötar, kimi havaalanlarında ise uçak kaldırmama eylemi oluşturan meteoroloji çalışanları Malatya’da ise askeri uçuşları engelleyecek herhangi bir eylem uygulanmadığını söylediler. Meteoroloji çalışanlarının sorunlarını gündeme getirmek amacıyla Büro Memur-Sen Malatya Şube Başkanı Fehmi Bingöl düzenlediği matbuat izahatsında, meteoroloji çalışanlarının uğradığı haksızlığı ve adaletsizliği haykırmak için toplandıklarını söyledi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarının ülkenin dört bir yanındaki hava sahalarında ve her ilde vazife yaparak hava hesap raporları oluşturduklarını belirten Bingöl, “Bu raporlar, tüm vatandaşımız vasıtası ile takip edilmektedir. Başta ziraat ve ulaşım sahalarında olmak üzere bu raporlara nazaran proje yapılmakta ve devinim edilmektedir. En önemlisi ise oluşturulan raporlar sayesinde, uçakların güvenli bir biçimde havaalanlarına iniş ve kalkışı sağlanmaktadır” dedi.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin havacılığa katkılarından dolayı, personel giderleri olarak, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından yani Eurocontrol’den nakit aldığını anlatım eden Şube Başkanı Bingöl izahatsını şöyle sürdürdü:
 
“Devlet Hava Meydanları İşletmesi personel gideri şekilde aldığı bu parayı havacılık tazminatı ismi altında personeline ödemektedir. Bu tazminatın Meteoroloji personeline ödenmesi ise ne yazık ki engellemektedir. İki müessese arasındaki bu değişik uygulama haksızlıktır, adaletsizliktir.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personel gideri için Eurocontrol’dan; 2012 yılında 27 milyon, 2013 yılında 33 milyon, 2014 yılında ise 36 milyon lira almıştır.  Ne yazık ki, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Meteoroloji çalışanlarının hakkı bulunan bu paranın çalışanlara ödemesine izin vermemiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 4 yıldır yaptığı bu haksız uygulamayla 24 saat aralıksız hizmet verici Meteoroloji çalışanlarının moral ve motivasyonu bozmuştur.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu parayı havacılık tazminatı şekilde yansıtmadığı için uluslararası bir müessese bulunan Eurocontrol’a karşı suç işlemektedir. Bu durumun Eurocontrol’a şikâyet edilmesi biçiminde Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personel giderleri kaleminden aldığı geliri geriye dönük şekilde Eurocontrol’a ödemesi yapmak mecburiyetinde kalacaktır. Daha vahimi ise böyle bir uygulamanın uluslararası firmalar nezdinde ortaya çıkması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve ülkemizin imajını memleket dışında kocaman sıkıntıya düşürecektir. Ülkemizin itibarı için havacılık tazminatı Meteoroloji çalışanlarına biran öncelikle ödenmelidir.
 
Meteoroloji çalışanlarının alın terinin ve emeğinin karşılığı bulunan havacılık tazminatının ödenmesini istediklerini belirten Bingöl, “Bugün Tüm meteoroloji ve havalimanlarında uçakların kalkışı için lüzumlu bulunan hava hesap raporlarını hazırlamayarak kimi havaalanlarında rötar, kimi havaalanlarında ise uçak kaldırmama eylemi yapıyoruz. Fakat Malatya’da askeri uçuşları engelleyecek herhangi bir eylem uygulanmayacaktır” dedi.
 
Bingöl, “Büro Memur-Sen şekilde vatandaşlarımızı mağdur edecek böyle bir eylemi yapmak istemezdik. Ancak, Meteoroloji çalışanlarının havacılık tazminatı gasp edilmektedir. Buradan hükümete sesleniyoruz. Meteoroloji çalışanlarının mağduriyetine son verilmesi için havacılık tazminatı mecliste her zaman yasalaştırılmalıdır. Aksi takdirde, Büro Memur-Sen olarak, meteoroloji çalışanlarına havacılık tazminatı ödenene kadar yeni eylemlerle, matbuat izahatlarıyla mücadelemize devam edeceğiz” diyerek izahatsını sonlandırdı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar