Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı

Çanakkale Savaşları'nda batırılan Mesudiye Zırhlısı'na dünya dünya sualtı rekortmeni mili sporcu Derya Can ve beraberindeki dalgıçlar anı dalışı gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı

Çanakkale Savaşları'nda batırılan Mesudiye Zırhlısı'na dünya dünya sualtı rekortmeni mili sporcu Derya Can ve beraberindeki dalgıçlar anı dalışı gerçekleştirdi.

Kepez Beldesi önlerinde 100 yıl önce batırılan ve 8 metre derinliğindeki zırhlıya dalış için sabah saatlerinde hazırlık yapıldı. Tekne ile bölgeye gelen ekip için sahil güvenlik de hazır bulundu. Aralarında dünya sualtı rekortmeni Derya Can'ın da bulunduğu 11 dalgıç, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında 13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz B-11 denizaltısının torpilleriyle batırılan Mesudiye Zırhlısı’na, 35 şehit denizci anısına 100’ncü yıl dönümünde anı dalışı gerçekleştirdi. Batığa, dalışa sponsor olan İçdaş Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım, Sanayi AŞ’nin üzerinde, ‘Mesudiye Şehitlerimize Saygıyla’ yazılı plaket zırhlıya bırakıldı. Dalış sonrasında ise su yüzeyinde Türk bayrağı açıldı.

Bu dalışın çok anlamlı olduğunu belirten dünya sualtı rekortmeni Derya Can, Mesudiye Zırhlısı'na şehitleri anmak için daldıklarını söyledi. Can, "Benim için çok anlamlı bir dalıştı. Dünya rekorlarım var, ama 7 metre derinlikteki Mesudiye zırhlısına dalış yapmak hepsinden daha anlamlıydı. Çünkü 100 yıl sonra şehitlerimizi anmış ve plaket bırakmış olduk. Ruhları şad olsun." şeklinde konuştu.

Anı dalışını, Mesudiye zırhlısında şehit olan Çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer’in torunu Nihat Topuz da izledi. Topuz, "NATO ittifakı içerisinde olan bir ülke olarak dost ve güvenilir ülke diyerek kendi akıl süzgecimizden geçirmeden her emri ‘başüstüne’ deyip yaparsak Mesudiye gemimizin düştüğü duruma düşmüş oluruz. Almanların verdiği emri hiç düşünmeden ‘başüstüne’ diyerek uyguladıkları için gemimiz batırılmıştır. Almanlar Mesudiye gemisini yem olarak kullanmışlardır. Şehit verilmesi sonucu halk arasında bir infial uyandırılmak istenmiştir. Dedelerimiz batırılacağını bile bile askerlik şuuruyla emre riayet ederek ölümü beklemişlerdir. Bu nedenle Mesudiye olayı, Dışişleri Bakanlığımızın uluslar arası ilişkilerde kulağına küpe olacak bir olaydır. Bu gemide, dedem Çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer Efendi de şehit düşmüştür. Kendisini ve tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Biz bu olayı unutursak dedelerimizin kanları yerde kalmış olur." dedi. CİHAN

Yorumlar