Meslek lisesi öğrencilerini işsizlikten kurtaracak proje hazırlandı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, mesleki okullarla sektör temsilcilerini bir araya getirecek yarım milyon TL değerinde proje hayata geçirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Meslek lisesi öğrencilerini işsizlikten kurtaracak proje hazırlandı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, mesleki okullarla sektör temsilcilerini bir araya getirecek yarım milyon TL değerinde proje hayata geçirilecek. Finansmanı AB tarafından karşılanacak proje ile meslek lisesinden mezun olacak öğrencilerin işsiz kalmalarının önüne geçilecek.

Fethiye ekonomisinin büyümesinin önünde engel olarak görülen sorunların çözümü için çalışma yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), 1,5 milyon TL değerinde 4 ayrı proje hazırladı. GEKA tarafından desteklenen projeler ve hibe bedelleri şu şekilde oluştu: Rotamız Babadağ Projesi 750 bin lira, EFQM Mükemmellik Modeli Eğitimleri Projesi 15 bin lira, Fethiye Kruvaziyer Projesi Fırsat Analizi Projesi 66 bin lira. Avrupa Birliği’nden alınan kısa adı MELİG olan Meslek Lisesi İşinin Güvencesi konulu projenin hibe bedeli ise 241 bin Avro oldu.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, MELİG Projesi'nin halka inme aşamasında desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi. Meslek Lisesi İşinin Güvencesi Projesi'nin ülke geneline örnek olacak nitelikte olduğuna dikkat çeken Şahin, ilçedeki işletmeler ile mesleki ve teknik eğitim veren okullar arasında bağlantı kurularak, birçok sorunun ortadan kaldırılmasını hedefleyen MELİG projesi ile Avrupa Birliği'nden yaklaşık 241 bin Avro hibe destek alındığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açtığı hibe çağrısının temel amacının, mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması olduğunu hatırlatan ve Fethiye'deki mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile işletmeler arasında hiç bir bağ bulunmadığına vurgu yapan Şahin, şöyle konuştu: "İş dünyasının ihtiyacı olan ara eleman için yeni bölümler açılması veya mevcutların kapasitesinin geliştirilmesi gerekiyor. Mesleki ve teknik eğitimin kalitesi yeterli değil, çok ciddi altyapı ve ekipman eksikliği var. Ailelerin mesleki ve teknik eğitime yaklaşımı olumlu değil. Hazırlayacağımız projede öncelikle mesleki ve teknik eğitimin hem öğrenme ortamının iyileştirilmesi hem öğretmenlerin ve müfredatın iyileştirilmesi, hem mesleki ve teknik eğitimin öğrenci açısından daha cazip hale getirilmesi hem de özel sektör ile okullar arasında işbirliğinin sağlanması gerekiyordu."

OKUL VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ AYNI MASADA OLACAK

Mesleki ve teknik eğitim veren okullarla özel sektör arasında bir bağ oluşturulup, onların birbiriyle konuşur olup aynı platformda oturmalarının gerekliliğine dikkat çeken FTSO Genel Sekreti Füsun Şahin, sektörün ve okulların ihtiyaçlarının birlikte çözüme kavuşturulmasının önemine değindi. Fethiye’deki tüm mesleki eğitim kurumlarının kurulacak platforma dahil edileceğini belirten Şahin, bu komisyonda ayrıca, Milli Eğitim Müdürü, esnaf odası, ticaret odası temsilcilerinin bulunacağını ve her ay yapılacak toplantılarla sektörel ihtiyaç analizlerinin yapılacağını açıkladı.

YARIM MİLYONLUK PROJE

Bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla hem işletmeler ihtiyacı olan nitelikli elemana kavuşacak, hem de gençler doğru meslek seçimine yönlendirilip daha bilinçli olarak yetişecek. Proje kapsamında Fethiye Turizm ve Otelcilik Okulu'nun mutfağına yaklaşık 60-70 bin Euro’luk demirbaş alınacak. Son sınıf öğrencileri Antalya’da yapılan uluslararası mutfak ve konaklama ekipmanları ihtisas fuarına götürülecek. Öğretmenler de mesleki ve teknik bilgilerinin yenilemesi amacıyla İstanbul’da bulunan mutfak sanatları akademisine götürülecek. Projenin süresi 12 ay olup toplam bütçesi 267 bin 682 Euro'dur. Fethiye Otelcilik Turizm ve Ticaret Meslek Lisesi ile Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi, MELİG Projesi'nde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje ortakları olacak. CİHAN

Yorumlar