Mersin’de karpuz fidelerini fırtına vurdu

Mersin’in Tarsus ilçesinde Türkiye’nin ilk turfanda ürünü olarak yetişen karpuz fidelerini fırtına vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Mersin’de karpuz fidelerini fırtına vurdu

Mersin’in Tarsus ilçesinde Türkiye’nin ilk turfanda ürünü olarak yetişen karpuz fidelerini fırtına vurdu.
İlçeye bağlı olan Atalar, Özel Bahşiş ve Yeşiltepe beldeleri ile Aliağa, Egemen, Kulak köylerinde Türkiye’nin ilk turfanda karpuzunu yetiştiren çiftçiler, şiddetli lodos yüzünden fidelerin tamamının zarar gördüğünü belirtti.

Fırtına sonrası yaklaşık 10 bin dekar alan üzerine ekilen karpuz ve açık sebze olarak fasulye, kabak gibi ürünlerin fidelerinin meyveleri dökülürken, yaprakları yandı. Fırtınanın ardından gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadıklarını söyleyen Bahşiş beldesi Kulak köyü çiftçilerinden 29 yaşındaki Cem Tokbaş, fırtınadan dolayı zararların çok büyük olduğunu söyledi.

Bu yıl ektiği karpuz tarlasında meydana gelen rüzgar nedeni ile büyük zarar yaşadığını ve yaz mevsiminde evlenme planlarını yaptığını belirten çiftçi Cem Tokbaş, “Şiddetli rüzgar bütün karpuz fidelerini yakmış, tam anlamıyla öldük. İşin ilginç yanı tarlalarımız sigortalı olmasına rağmen zararımız karşılanmıyor. Sigorta şirketi zararı karşılamamak için, buna don olayının sebep olduğunu söylüyor. Oysaki don vursa sadece bir yere mi vurur, ya da sadece fidelerin üst tarafına mı vurur. Don vursa tarlayı bütünü ile etkiler ve tüm fideleri yakar. Ama öyle değil, sadece fidelerin üst tarafları yanmış. Meteorolojide o gün don olayının yaşanmadığını belirtmesine rağmen sigorta şirketi kayıtlara don diye geçirip zararın yüzde 0 olduğunu söylüyor. O gün don olsaydı herkes tedbirini alırdı. Şimdi biz ne yapalım. Haziran ayında düğünüm vardı o bile ertelendi. Çünkü bittik, yandık. Devletten, yetkililerden yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zarar tespit çalışması için gelen sigorta eksperlerinin zararın rüzgârdan değil, dondan dolayı olduğunu belirttiklerini ifade eden Çiftçi Uğur Ercan, “Zararımız çok büyük. Karpuzlarımızın tamamını rüzgâr vurdu. Tarlalarımız sigortalı olmasına rağmen sigortadan gelen keşif ekibi, paralarımızın ödenmemesi içi raporları farklı tutuyor. Bu felaketin rüzgârdan olduğunu kabul etmiyor ve bunun don olayından kaynaklandığını belirtiyorlar. Burada sigorta şirketi hile yapıyor ve mahkemeye başvurduk, haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Sadece burası değil Çukurova’nın tamamı böyle. Perişan durumdayız. Gelen eksper raporu sıfır hasarlı tutuyor. Tarlalarımız tarumar olmuş adamlar paraları vermemek için olayın üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Herkesin, banka, işçi, kredi borcu var. Ne yapacak bu insanlar. İçimiz yanıyor, derdimiz büyük.” diyerek içine düştükleri durumu anlattı.

12 yıla yakın burada tüccarlık yaptığını belirten Ahmet Yetkin ise “Tam anlamı ile bir felaket yaşanmış. Sadece burada değil, deniz sahil kıyı tarafındaki tüm yerlerde. Çiftçiler perişan olmuş durumdalar. Bunlara yardım edilmesi gerekir. Devlet bu çiftçileri sigorta şirketlerine ellerine bırakmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından oluşturulan kriz masası ile zarar tespit komisyonu kurularak, karpuz ve açık sebze yetiştiren çiftçilerin zararları yerinde incelenecek.
CİHAN

Yorumlar