Mersin'de Aktif Eğitim Sen üyeleri dershane yasa tasarısına tepki gösterdi

Mersin'de Aktif Eğitim Sen üyeleri, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçen ve bu hafta genel kurula gelmesi beklenen dershaneler kanun tasarısına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Mersin'de Aktif Eğitim Sen üyeleri dershane yasa tasarısına tepki gösterdi

Mersin'de Aktif Eğitim Sen üyeleri, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçen ve bu hafta genel kurula gelmesi beklenen dershaneler kanun tasarısına tepki gösterdi.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak kanun tasarısını protesto eden Aktif Eğitim Sen üyeleri "Baskı değil hukuk istiyoruz", "Dershanemize dokunmayın", "Geleceğimizi karartmayın", Eğitime köstek değil destek olun, eğitimi siyasete alet etme" yazılı dövizler açtı.

Sendika'nın Mersin İl Temsilcisi Tekin Nasır, burada yaptığı açıklamada eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp değerlendirmesi gerekirken son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullandığını söyledi. Milli eğitimin yap-boz tahtası haline geldiğini ifade eden Nasır, fişleme iddiaları, tayinlerdeki referanslar ve dershanelerin halka rağmen dönüştürme adı altında kapatılma çalışmalarının Milli Eğitim Bakanlığını tartışmalı hale getirdiğini anlattı. Kanun tasarısında keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı ve milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişikliğin yer aldığını vurgulayan Tekin Nasır, tasarıdaki çok sayıda maddenin eğitimcileri mağdur edecek düzeyde olduğuna dikkat çekti.

Nasır, "Dershanelerin kapatılması Anayasamızın 48. maddesinde yer alan ‘Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme haklarına sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.’ hükmü ve 42. maddesinde yer alan ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz, eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, inceleme ve araştırma ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.’ hükümlerine aykırı olarak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunacak eğitimlere katılma özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında ülkemizin akademik başarıları istenilen düzeyde değilken bu uygulama eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu daha da arttıracaktır." diye konuştu.

Uluslararası hukuka aykırı bu anlamsız düzenlemeden derhal vazgeçilmesini isteyen Nasır yüzbinlerce insanı ilgilendiren uygulamanın milletin talep ve beklentileri doğrultusunda, hakkaniyet ilkelerine uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Burada temel sorunun anılan düzenlemelerin kimlerin faydasına ve nelerin karşılığında yapıldığının net olarak açıklanamaması olarak değerlendiren Tekin Nasır şöyle devam etti: "Niyet milletin faydası ise bunun milletten gizli ve millete rağmen yapılması mümkün değildir. Millete rağmen ısrar edilmesi halinde "küçük bir müdahalenin birkaç nesli ilgilendirdiği" eğitime yapılan usulsüz müdahalelerle ülkemizin yarınları karanlığa mahkum edilmiş olacaktır. Kaldı ki tasarının kamuoyunda tartışılmaya başlanması bile eğitim çalışanları arasında ötekileştirmelerin başlamasına, bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında çalışma barışının bozulmasına ve toplumun huzursuz olmasına yetmiştir."
CİHAN

Yorumlar