Mersin Teknopark'ta 'süper bilgisayarlar' kurulacak

Mersin Teknoparkta, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile yürütülen Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (YBHM) çalışmaları kapsamında süper bilgisayarlar kurulacak.

Google Haberlere Abone ol
Mersin Teknopark'ta 'süper bilgisayarlar' kurulacak

Mersin Teknoparkta, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile yürütülen Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (YBHM) çalışmaları kapsamında süper bilgisayarlar kurulacak.

Süper bilgisayarlar sayesinde, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarıyla astrofizik çalışmalarından medya sektöründe reklam-film video render işlemlerine kadar, çok geniş bir alanda, büyük veriyle hesaplama ihtiyacı karşılanacağı belirtildi.

Teknoparktan yapılan açıklamada YBHM kurulmasına ilişkin fizibilite çalışması kapsamında, Mersin ve Toros Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Mersin Organize Sanayi Bölgesi Firmaları ve YBHM kullanımına ihtiyaç duyan sektör çalışanları ile odak grup çalışması düzenlendi.

Fizibilite çalışmaları sırasında bölgede çok sayıda olası kullanıcı ile görüşen teknopark yetkilileri, kurulması planlanan merkez ile ilgili öncelikle bir seminer düzenleyerek, merkezin bölgeye sağlayacağı avantajlardan ve merkezin sağlayacağı hizmetlerden bahsetti. Ardından daha ayrıntılı görüşmelerin yapıldığı bir odak grup toplantısı düzenlendi.

Kentte böyle bir merkezin yapılandırılmasının Mersin'e etkilerinin, olası avantaj ve dezavantajlarının değerlendirildiği toplantıda, Ar-Ge’ye dayalı üretim yeteneğini güçlendirmek amacıyla bölgede yürütülen çalışmalar da göz önünde bulunduruldu.

Mersin Teknoparkın sadece kente değil bölgeye hizmet vermek için kuracağı sistemdeki süper bilgisayarlar sayesinde, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarıyla astrofizik çalışmalarından medya sektöründe reklam-film video render işlemlerine kadar, çok geniş bir alanda, büyük veriyle hesaplama ihtiyacı karşılanacağı belirtildi.
Toplantıda, özellikle yoğun mühendislik hesaplamaları, tıp, meteorolojik sistemler, simülasyon, animasyon üretimi, tasarım, analiz konularında çalışan ve güce, hıza ve zamanın değerine önem veren herkesin bu sistemden hizmet alabileceği paylaşıldı. Kurulacak olası bir YBHM’nin gerek büyük, gerekse de küçük ölçekli kuruluşların Ar-Ge faaliyetlerine belirtilen ayrıcalıklı özelliklerle hizmet vereceğini de açıklandı.

Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Yüksek Başarımlı Hesaplama Sisteminin üniversiteler dışında özellikle, otomotiv, havacılık, savunma, ilaç, petrol arama, meteoroloji, medya ve finans sektörlerinde her gün daha da yaygınlaşarak kullanıldığına dikkat çekti. Bu sektörlerde ürünün geliştirilmesinde, test edilmesinde, test edilen ürünün iyileştirilmesi süreçlerinde birçok işlem Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri üzerinden yapıldığını ifade eden Durmaz, YBHM sayesinde, bilimsel araştırmalar ve teknolojik çalışmalar hem daha hızlı ve kolay yapılacağını hem de maliyetler düşürülerek daha fazla araştırma için fon oluşturulacağını kaydetti.
CİHAN

Yorumlar