Mersin Barosu: Cumhurbaşkanı HSYK ve internet yasasını veto etmeli

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasını veto etmesi gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Mersin Barosu: Cumhurbaşkanı HSYK ve internet yasasını veto etmeli

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasını veto etmesi gerektiğini belirtti.

Antmen, baro binasında düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de hukukun herkes için eşit uygulanması gerektiğini kaydetti. 7 Şubat'ta internette sansür denilen bir yasanın karşılarına çıktığını anlatan Antmen, milattan Önce 4, 5. yüzyılda ilk defa bir tiyatro oyunun yasaklanması ile ortaya çıkan sansürün diktatörlerin beğenmediği her şeyi yasakladığı bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı.

21. yüzyılda internete sansür uygulanamayacağını anlatan Antmen bu konuda yasanın Cumhurbaşkanında olduğunu ve onaylamaması gerektiğini talep ettiklerini kaydetti. 17 Aralık'ın siyasi yönünün değil hukuki ve cezai yargılamasının kendilerini ilgilendirdiğini anlatan Antmen, "17 Aralık'ta varlığı iddia edilen var veya yok, yolsuzlukların üzerine bağımsız savcılar ve bağımsız yargı tarafından gidilmeli. Asla ve asla 17 Aralık soruşturmaların, yolsuzlukların üstü örtülemez." dedi.
İnternet getirilmeye çalışılanın sansürün insanların özel hayat gizliliğine el uzatılması olarak değerlendiren Antmen şöyle devam etti: "İnternet görüşmelerinin, konuşmalarının hangi siteye girildiğinin depolanması bunların hepsi özel hayatın gizliliğini, özel hayatın mahrumiyetini ihlal eder. İnsanların 1948 yılından itibaren İnsan Hakları Evrensel Bilgilendirmesi, İnsan Hakları Sözleşmesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde temel haklarının açık ihlalidir."

Bunların hepsinin 17 Aralık soruşturmasına bağlanması gerektiğini vurgulayan Antmen "Paralel devlet diyor siyasiler. HSYK'nın yapısını değiştirerek bir teokratik veya diktatörlük rejimine yol açmamanız gerekiyor. 1980 darbesinde Türkiye'nin Anayasasındaki HSYK ile ilgili yasaları eleştirdik. Daha sonra 2010 yılındaki Anayasa değişikliğini yine eleştirdik. Adalet Bakanı'nın ve müsteşarının HSYK'nın yapısından çıkması gerekiyor. HSYK tam bağımsız olması gerekiyor. Hakimler ve savcılar sadece vicdani kanaatlerine göre karar vermeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

Şimdi getirilmeye çalışılan HSYK’nın Adalet Akademisi'nin, Teftiş Kurulu'nun Adalet Bakanlığı’na bağlanmasının yargıyı bitireceğine dikkat çeken Antmen şunları kaydetti. "Bağımsız, hür, adil bir yargı olmayan bir devletin hüküm ve gücünden söz edilemez. Siz hukuku çiğnerseniz, başkaları da gelir çiğner. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı'nın HSYK yasasını onaylamamasını ama ondan önce Anayasa Mahkemesi'nin anayasa ile değişecek bir hususun yasa ile değişemeyeceği ilkesi ile biran önce tedbir kararı vermesini talep ediyorum. Yoksa yarın daha da geç olabilir."

CİHAN

Yorumlar