Merkel Gaziantep ziyaretinin amacını açıkladı

Almanya Başbakanı Merkel, "Türkiye’ye yapacağımız seyahatin amacı, çok sayıda sığınmacının bulunduğu Türkiye-Suriye sınırındaki Gaziantep’te durumu görmektir.” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Merkel Gaziantep ziyaretinin amacını açıkladı
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Türkiye’ye yapacağı ziyarete ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine, "Seyahatin amacı, çok sayıda sığınmacının bulunduğu Türkiye-Suriye sınırındaki Gaziantep’te durumu görmektir.” dedi. 

Sığınmacıların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için Türkiye’ye 3 milyar avro verilmekte olduğunu hatırlatan Merkel, burada ilk uygulamaları yola koymayı ve nelere ihtiyaç duyulduğunu görmeyi istediklerini kaydetti.

Ziyaretin, AB çerçevesinde gerçekleşeceğini vurgulayan Merkel, yapılması gerekenlere ve nelerin daha hızlı yapılabileceği konusunda izlenim edinmek istendiğini belirtti.

"TÜRKİYE-AB MÜTABAKATI GEREKLİYDİ"

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite de Almanya ile Litvanya arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu belirtti. 

Avrupa’daki sığınmacı krizine de değinen Grybauskaite "AB ile Türkiye arasındaki mutabakat gerekliydi" ifadesini kullandı ancak söz konusu mutabakatın komplike olduğunu ve uygulama konusunda gelecekte de komplike olacağını belirtti.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın çözümün bir parçası olduğunu ifade eden Grybauskaite, bu kapsamda sığınmacı akınının ve Schengen bölgesinin kontrol altına alınmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yorumlar