Meriç Nehri’nde Su Seviyesi Yükseldi

Edirne’den geçen Meriç Nehri’nde su seviyesi bölgedeki yağışlara bağlı olarak yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Meriç Nehri’nde Su Seviyesi Yükseldi

Edirne’den geçen Meriç Nehri’nde su seviyesi bölgedeki yağışlara bağlı olarak yükseldi.

Yunanistan topraklarından gelen Arda Nehri ile Bulgaristan’dan gelen Meriç ve Tunca’nın suları Edirne’de birleşiyor. Üç nehrin suyu Edirne merkeze yakın bir bölge olan Kirişhane mevkiinde birleşerek Meriç Nehri olarak Ege Denizi’ne dökülüyor. Düzensiz bir akıma sahip nehirler kış ve ilkbahar dönemlerinde yükselirken yaz döneminde kuruyacak duruma geliyor.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugünlerde yükselen nehirlerdeki su seviyesini anbean takip ediyor.

Bulgaristan, Yunanistan ve Trakya’daki aşırı yağışlar nedeniyle Meriç ve Tunca’da geçmiş yıllarda su taşkınları meydana gelmiş, taşkın sonucu nehir yatağına yakın araziler sular altında kalmıştı. Özellikle Meriç’te yaşanan taşkınlar ile nehrin karşı kıyısında bulunan Karaağaç Mahallesi ve Bosna köyünün Meriç Köprüsü üzerinden Edirne ile irtibatını kesmiş, olumsuz manzaraların yaşandığı taşkınlarda mahalle sakinleri askeri araçlarla Edirne’ye taşınmıştı. Yetkililerin uyarısıyla nehir yatağına yakın yerler tahliye edilmiş, durumu acil olan insanlar ise Edirne merkeze yerleştirilmişti.

Günümüzde bölgedeki yağışların azlığı ve DSİ tarafından nehir yatağındaki temizleme ve kenarlardaki toprak seddelerin güçlendirilmesiyle su taşkınları yaşanmıyor. Ancak geçen yaz kuruyacak seviyeye gelen nehir suyu bölgedeki yağışlar ve Arda Nehri’ndeki enerji üretimi nedeniyle arttı. Hafta sonu 428 metreküp/saniye civarında olan su seviyesi 675 metreküp/saniyeye yükseldi.

Nehirlerdeki su artışıyla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Cumartesi gününden itibaren Arda Nehri havzasındaki yağışlara bağlı olarak debilerde yükselmenin meydana geldiğini söyledi. Algın, 19 Nisan tarihinde Arda’da enerji üretimi nedeniyle bırakılan sularla birlikte Meriç Nehri’nin Kirişhane ölçüm istasyonunda 428 metreküp/saniye olan su seviyesinin 668 metreküp/saniyeye çıktığını kaydetti. Meriç Nehri’nde alarm seviyesinin 800 metreküp/saniye olduğunu vurgulayan Algın, “Bu seviyeden sonra Meriç ve Tunca nehirlerinin etrafında tedbir alınmasını istiyoruz. Güzel haber, saat 10.00 itibariyle Arda Nehri’nde debiler düşmeye başladı. Bundan sonra da kademeli olarak düşmesini bekliyoruz.” dedi.

Meriç Nehri kapasitesinin 2010 yılı ve sonrasında yapılan çalışmalar nedeniyle 1200 metreküp/saniyeye çıkarıldığını dile getiren Algın, “Taşkın olabilmesi için 1200 metreküp/saniye ve üzerindeki debilerin gelmesi gerekiyor. Şu anda görüldüğü gibi su seviyesi bunun çok altında. Herhangi bir taşkın riskimiz yok. Arda ve Meriç nehirlerindeki debiler de yavaş yavaş düşmeye başladı. Yağışlar durdu. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Yaklaşık bir metre civarında bir yükselme oldu.” açıklamasını yaptı.

Meriç Nehri kıyısındaki bir işletmede çalışan Nusret Çokaman dünden bu yana Meriç Nehri’nde su seviyesinin yaklaşık bir metre civarında arttığını ifade etti. Çokaman, “İnşallah daha fazla artıp işyerimizi kapattırmaz, halkımıza zarar vermez.” diye konuştu.

Yorumlar