Mercanlar ' hayalet ağlardan ' temizlendi

Balıkesir Ayvalık’ın temiz denizinde son yıllarda hızla çoğalan ancak trol ağları nedeniyle yaşam alanları tehdit altında olan kızıl mercanların üzerini kaplayan trol ağları temizlendi. Etkinliğe İstanbul, Ankara, Bursa ve Ayvalık’tan...

Google Haberlere Abone ol
Mercanlar ' hayalet ağlardan ' temizlendi

Balıkesir Ayvalık’ın temiz denizinde son yıllarda hızla çoğalan ancak trol ağları nedeniyle yaşam alanları tehdit altında olan kızıl mercanların üzerini kaplayan trol ağları temizlendi. Etkinliğe İstanbul, Ankara, Bursa ve Ayvalık’tan dalış okullarının yanı sıra Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden oluşan dalgıçlar da katıldı.

İtalya’nın Portofino bölgesinde yaşam alanı bulan, temiz deniziyle ünlü Ayvalık’ta da çoğalan kızıl mercanlar, trol ağlarının tehdidinde. Mineral bakımından zengin olan, kızıl renkli dağlardan renklerini alan kızıl mercanlar, çevresinde pek çok deniz canlısına yaşam alanı sunarak çok önemli bir görevi üstleniyor.

Kızıl mercanların denize olan katkısından ötürü çevresinde pek çok canlı yuva yaparken Ayvalık’ın turizm değerini de artırıyor. Ayvalık için büyük zenginlik olan kızıl mercanların trol ağlarının tehdidinde olduğunu gören deniz gönüllüleri harekete geçerek derinlere daldı. 30-50 metre derinliklerde görülen kızıl mercanların üzerlerinin trol ağlarıyla kaplandığını belirleyen dalgıçlar hayli zor olan bir işi gerçekleştirdi. Gönüllü dalgıçlar mercanların üzerindeki ağları keserek temizledi.

Akdeniz’de Ayvalık’ın yanı sıra sadece İtalya’nın Portofino kenti açıklarında da görülen kırmızı mercanları Deli Mehmet bölgesinde temizleyen dalgıçlar, trol ağlarının yok ettiği yaşam alanlarının eski haline kavuşması için çabaladı. Dibi tarayarak her türlü yaşam ve çoğalma alanının içine alan trol ağlarının bölgeye büyük zarar verdiğini söyleyen dalış eğitmeni Kubilay Kılıç, “Deli Mehmet 2 ve 3 dediğimiz 3 ayrı bölgeye dalış gerçekleştirdik. Bu bölgede dünyaca ünlü kırmızı mercanlarımız var. Bu bölgede 8 tane bu mercanların bulunduğu resef var. Bunların bir çoğunun üzerinde balıkçı ağaları var. Bu ortalama ömürleri 100 yıl olan bu mercanları kurtarma ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. 6 dalış merkezinin uzmanı olan arkadaşlarımız ile birlikte ve Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu’nun da öncülüğünde böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Bu mercanların üzerindeki ağları toplayarak mercanların tekrar hayata dönmesini sağladık. Bu mercanlar ülkemizin kültür zenginliği ve hazinesi bunları korumaya ve bilinçli avlanmaya bu kültürel varlıklarımıza sahip çıkmaya herkesi davet ediyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar