Meradan, köye zorlu yolculuk

Hakkari’de zorlu kış şartlarına göğüs geren köylüler, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için yazın dağların tepelerinde biçip biriktirdikleri ot yığınlarını, kızaklarla köylerine indiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Meradan, köye zorlu yolculuk

Hakkari’de zorlu kış şartlarına göğüs geren köylüler, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için yazın dağların tepelerinde biçip biriktirdikleri ot yığınlarını, kızaklarla köylerine indiriyor. Zaman zaman büyük tehlikeler atlatan köylüler, ot yığınlarını indirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Hakkari’ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ağaçdibi köyü sakinlerinin tek geçim kaynakları küçükbaş hayvancılık. 100 hanenin bulunduğu 800 nüfuslu Ağaçdibi köyünde vatandaşlar
yazın biçtikleri otları biriktirdikleri meradan zorlukla köye indiriyor. Karla kaplı yollardan kızakla otu köye indiren vatandaşlardan Halit Arslan, "Bizler burada çok zorlu şartlar altında yaşıyoruz. Sabah saat 5’te evden çıktıkarak otlarımızı taşıyoruz. Günde tek sefer yapabiliyoruz." dedi.

Köylülerden Menav Açar ise çözüm süreci ile köyümüzün uzağındaki otları biçebildik. Yazın yol olmadığı için taşıyamıyor ancak kışın kızaklarla taşıyabiliyoruz. Meramızın öte tarafı mayınlı orada şehidimiz ve gazimiz var. Bizler çözüm sürecinin devam etmesini istiyoruz. Değil kanın durmasını içinde kan geçen hiçbir şey duymak istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Fahri Adıyaman isimli köylü ise "Zorlu doğa şartlarında yaşıyoruz. Burada, geçimimizi ancak hayvancılıkla sağlayabiliyoruz. Ama şartlar çok zor olduğu için birbirimize yardım etmek zorundayız yoksa yaşayamayız. Bizler atalarımızın geçmişte yaptığı imece ile bugün köyümüzden 15 kilometre uzakta bulunan meraya gelip Hacı Hüseyin Aslan'ın otlarını taşımaya geldik. 20 kişi geldik imece usulü otları taşıyacağız." dedi.
CİHAN

Yorumlar