Mera arazilerinin azalması et ve süt kalitesini düşürüyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, mera arazilerinin azalmasının et ve süt kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Yıldız, yaptığı açımlamada, mera arazilerinin iyi korunamadığını ve her geçen yıl mera...

Google Haberlere Abone ol
Mera arazilerinin azalması et ve süt kalitesini düşürüyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, mera arazilerinin azalmasının et ve süt kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açımlamada, mera arazilerinin iyi korunamadığını ve her geçen yıl mera arazilerinin amacı dışında kullanılmaya başlandığını kaydetti. Bu durumun hayvancılığı ve dolayısıyla da insan hayatını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Yıldız, “Mera ne kadar çok olur, etinden ve sütünden yararlanılan hayvanlar ne kadar çok meraya çıkarsa eti, sütü o derece kaliteli ve besleyici olur. Kaliteli gıda tüketen insan da aynı derecede sağlıklı olur. Ancak kalitesiz, besleyici özelliği zayıf olan gıdalarla beslenen insan da sağlıksız olur. Sağlıksız insan hasta insan demektir. Bu da daha çok ithal ilaç anlamına gelir. Zaten ülkemizde tıp alanında kullanılan ilaçların yüzde 90’i ithal.” diye konuştu.

Mera arazilerinin büyük bir titizlik ve hassasiyetle korunması gerektiğini vurgulayan Yıldız, 1 metrekare mera arazisinin bile amacı dışında kullanımına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hayvanların otlayacağı yeni mera alanlarının oluşturulması gerektiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: “Nüfus artıyor, dolayısıyla daha çok gıdaya ihtiyaç var. Dana çok sağlıklı et ve süt içinde daha geniş mera alanlarına ihtiyaç var. Dolayısıyla yeni mera alanları oluşturulmalı.”

Mera arazilerinin azaldığı gibi tarım alanlarını da azaldığına işaret eden Yıldız, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı tespite göre 1995-2013 döneminde toplam tarım alanları yüzde 11,3 azaldığının belirlendiğini ifade etti. Yıldız, "Tarım alanları ve mera arazileri altından daha kıymetli. Bu alanlar çok iyi korunmalı. Yapılaşma daha çok tarım ve mera arazisine uygun olmayan yerlerde devam etmeli. Aksi halde sonradan çok pişman oluruz, ama son pişmanlık fayda etmez.” dedi. CİHAN

Yorumlar