Memurları gözeten mahkeme kararı projeleri zora soktu

Münster’deki Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Anayasa Mahkemesi’nin eyalet hükümetinin üst düzey memurlara zam öngörmeyen uygulamasını yasaya aykırı bulmasının yankıları sürüyor. Mahkeme kararı sonrası 710 milyon Euro’luk tasarruf imkanını...

Google Haberlere Abone ol
Memurları gözeten mahkeme kararı projeleri zora soktu

Münster’deki Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Anayasa Mahkemesi’nin eyalet hükümetinin üst düzey memurlara zam öngörmeyen uygulamasını yasaya aykırı bulmasının yankıları sürüyor. Mahkeme kararı sonrası 710 milyon Euro’luk tasarruf imkanını kaybederek büyük bir yara alan hükümet bütçeden yapılan harcamaları durdurdu. Bunun sonucunda birçok önemli programın iptal edileceği tahmin ediliyor.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘NRW-Fest’ isimli eyaletin Berlin’de düzenlediği programın bu yıl yapılamayabileceği konuşulurken, aynı şekilde Başbakan Hannelore Kraft’ın belirli aralıklarla herhangi bir işletmede normal bir işçi gibi çalıştığı ‘TatKraft’ isimli programın da iptal olması an meselesi. Brüksel’de yarın gerçekleşmesi beklenen bir resepsiyonda bütçe kısıtlamaları sonucu iptal edildi. Bunun yanı sıra hükümet çalışanları için yeni ofis masaları veya görev için cep telefonları dahi alınamayacak.

Eyalette, yol ve cadde yapımında da bazı projelerin iptalinin söz konusu olabileceğinden yola çıkılıyor. Okul ve eğitim gibi önemli konularda ise herhangi bir kısıtlama yapılamayacak. Yalnızca görev tayinlerinde biraz daha hassas olunacak. Örneğin yardımcı müdür, rektörlük mertebesine yükseltilmeyecek. Memur alımı da bütçeden etkilenmeyecek. Aynı şekilde polislik eğitimi alan gençler de göreve alınmayacaklarına dair bir endişe yaşamayacak. Kısıtlamalar, hükümet yeni bir bütçe programı çıkarana kadar devam edecek. Bu programın bu yıl içerisinde çıkarılması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller Partisi KRV Meclis Genel Kurulu’ndan geçirdiği yasayla üst düzey memurların zamlarını bir süreliğine kesme kararına varmıştı. Buna göre A10’un üzerindeki memurlara düşük düzeyde zam yapılacak iken, en üst düzeydeki (A13) memurlara ise hiç zam yapılmayacaktı. Hükümet özellikle eyalet bütçesinin kötü durumda olduğunu öne sürmüş ve daha fazla borçlanma yapılmaması için 2013 ve 2014 yıllarında bu tür bir uygulamanın yapılmaması kararına varmıştı.

CİHAN

Yorumlar