Memur zammına ara verme Anayasa’ya aykırı bulundu

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyalet Anayasa Mahkemesi, KRV Hükümeti’nin üst düzey memurların aylıklarına zam yapılmasına bir süreliğine ara verme kararını anayasaya aykırı buldu. Mahkeme, A10’un üzerindeki memurlara düşük düzeyde zam...

Google Haberlere Abone ol
Memur zammına ara verme Anayasa’ya aykırı bulundu

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyalet Anayasa Mahkemesi, KRV Hükümeti’nin üst düzey memurların aylıklarına zam yapılmasına bir süreliğine ara verme kararını anayasaya aykırı buldu. Mahkeme, A10’un üzerindeki memurlara düşük düzeyde zam öngören ve üst düzeydeki (A13) memurlara hiç zam öngörmeyen uygulamayı yanlış bularak hükümeti zora soktu. Hakimler, ekonomik gidişatın yükünü memurların sırtına yüklemenin bir anlamının olmadığında birleşti.

Hükümet özellikle eyalet bütçesinin kötü durumda olduğunu öne sürmüş ve daha fazla borçlanma yapılmaması için 2013 ve 2014 yıllarında bu tür bir uygulamanın yapılmaması kararına varmıştı. Bu şekilde eyalet yıllık 710 milyon Euro tasarruf etme imkanı bulacaktı. Özellikle hakimler ve savcılar bu uygulamadan nasiplerini alacaklardı. Toplamda uygulamadan etkilenen memurların sayısı eyalet genelinde 226 bin.

Hür Demokrat Parti FDP, Hristiyan Demokrat Birliği CDU ve Korsan Parti KRV Meclis Grupları konuyu mahkemeye taşımış ve hükümete dava açmıştı. Mahkemenin verdiği karar Eyalet Maliye Bakanı Norbert-Walther Borjans’ın planlarını da alt üst etti. Borjans’ın iki yılda tasarruf edilmesi öngörülen 1 milyar 420 milyon Euro’yu bir şekilde kasasından çıkarması gerekecek. Ancak bu konuda tam olarak ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Memurlar Birliği DBB hükümeti aradaki miktarı kapatmak için işçi çıkarma yoluna gitme konusunda uyardı ve birebir aktarma yapılmasını talep etti.

Polis Sendikası Başkanı ErichRettinghaushükümetin hatalarının cezasını çekmelerinden yakınmıştı. Korsan Parti Eyalet Milletvekili DietmarSchulz hükümetin bu kararla tokat yediğini ve SPD ile Yeşiller’in uzmanların uyarılarını dikkate almayarak yasaları çiğnediğini söyledi. Hükümet ise konunun yeniden ele alınacağını gösterdi. CİHAN

Yorumlar