Memur-Sen: İnsan hakları İslam'da bin 400 yıl önce garanti altına alındı

Memur-Sen, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutladı. İslam'ın bin 400 sene önce insan haklarını garanti altına aldığına işaret edilerek, "Haksız yere adam öldürmek bütün insanları öldürmek, bir canı kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibi kabul.

Google Haberlere Abone ol
Memur-Sen: İnsan hakları İslam'da bin 400 yıl önce garanti altına alındı

Memur-Sen, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutladı. İslam'ın bin 400 sene önce insan haklarını garanti altına aldığına işaret edilerek, "Haksız yere adam öldürmek bütün insanları öldürmek, bir canı kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibi kabul edilmiştir. Hz. Peygamber de insanların can, mal ve ırzlarının mukaddes olup, her türlü tecavüzden korunduğunu bütün insanlığa ilan etmiştir." denildi.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlandı. Memur-Sen’in kurulduğu günden itibaren üyelerinin sosyal, ekonomik, mesleki hak ve menfaatlerini korumanın yanı sıra dünyanın neresinde olursa olsun insana ve insanlığa dair her sorunu önemseyen, çözümü önceleyen bir anlayışla her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmayı temel bir amaç edindiği belirtildi.

Hukukun üstünlüğünün kabul edildiği tüm yönetim biçimlerinde, insanlar için olmazsa olmaz hakların olduğuna işaret edilerek, “İnsanoğlu için hürriyet, eşitlik, yaşama hakkı, din ve vicdan özgürlüğü hakkı, adil yargılanma hakkı, özel hayatın masuniyeti, şeref ve haysiyetin korunması her şeyden daha önemlidir. Hukuk devleti ilkesini benimseyen tüm sistemlerde kişisel haklar koruma altına alınmıştır.

Yine, Yüce dinimiz İslam da bin 400 sene önce insan haklarını garanti altına almıştır. Haksız yere adam öldürmek bütün insanları öldürmek, bir canı kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibi kabul edilmiştir. Hz. Peygamber de insanların can, mal ve ırzlarının mukaddes olup her türlü tecavüzden korunduğunu bütün insanlığa ilan etmiştir. İnsanları alaya almak, kötü lakapla çağırmak, onlar hakkında kötü zanda bulunmak, onların kusurlarını araştırmak ve kişileri çekiştirmek de yasaklanmıştır. İnsan hakları konusunda bizleri ısrarla uyaran Hz. Peygamber (sas) kişilik haklarına saygılı olmayı öğütlemiş, aykırı davrananları kınamış ve kul hakkının hak sahibi tarafından affedilmedikçe Allah tarafından da affedilmeyeceğini belirtmiştir.” denildi.

"İNSAN HAKLARININ KORUNMASI AMACIYLA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI"

Türkiye'de de insan haklarının korunması amacıyla son yıllarda önemli adımların atıldığı ve atılmaya da devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yapılan hukuki düzenlemelerle devlet ve vatandaş arasında kaynaşmanın sağlanması, ötekileştirme anlayışına son verilmesi, dil, din, vicdan ve düşünce hürriyetinin önündeki engellerin kaldırılması amaçlanmış ve büyük oranda başarılı olunmuştur. Memur-Sen de üyelerinin ve kamu görevlilerinin haklarının korunması ve artırılmasının yanı sıra tüm insanların temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, her türlü vesayetin ve ötekileştirmenin ortadan kaldırılması için büyük mücadeleler vermiştir, vermeye devam edecektir. Memur-Sen, toplu sözleşmeye de toplumsal sözleşmeye de 'evet' diyerek yaptığı 'Ortak Akıl Mitingleri' başta olmak üzere, kamu görevlilerinin karşılaştığı kılık-kıyafet yasağının sona erdirilmesi, 'Çözüm Süreci'nde bizatihi aktör olarak birçok projenin ya öncüsü ya da paydaşı oldu. Memur-Sen, sadece Türkiye'de değil dünyanın ve İslam coğrafyasında yaşanan her türlü zulüm ve baskının da sona ermesi için mücadele etti. Başta Mısır, Suriye, Arakan, Doğu Türkistan ve Irak olmak üzere insanlığı yakından ilgilendiren tüm meselelerde öncülük etti."

YARINKİ 'SESSİZ SANDALYE' EYLEMİNE DAVET

Memur-Sen, ayrıca, 10 Aralık 2013 Salı günü Akköprü Metro Durağı yanında Rabia Platformu ile birlikte yapacakları 'Sessiz Sandalye' eylemine tüm vatandaşları davet etti.


CİHAN

Yorumlar