Melikşah’tan benzinli araçların hibrid teknolojisine dönüştürme projesi

Melikşah Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tennessee Eyaleti’nden Middle Tennessee State Üniversitesi (MTSU), mevcut dizel ve benzinli araçları hibrid teknolojisine dönüştürmek için ortak çalışma yürütecek.    Anlaşma.

Google Haberlere Abone ol
Melikşah’tan benzinli araçların hibrid teknolojisine dönüştürme projesi

Melikşah Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tennessee Eyaleti’nden Middle Tennessee State Üniversitesi (MTSU), mevcut dizel ve benzinli araçları hibrid teknolojisine dönüştürmek için ortak çalışma yürütecek.

    Anlaşma çerçevesinde MTSU ve Melikşah Üniversitesi önümüzdeki yıl hizmete girecek olan Melikşah Üniversitesi İleri Araştırma Merkezi’nde, yüksek verimli hibrid araçlar konusunda ortak çalışmalar yapacak. Proje hakkında bilgiler veren Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut D. Mat, "Anlaşma kapsamında iki taraf birbirine öğrenci gönderirken, diğer taraftan araştırmada da ortak hareket edecek." şeklinde konuştu.

    Projenin detaylarından bahseden Prof. Dr. Mahmut D. Mat, “Hibrid araç teknolojisi kapsamında şuandaki mevcut benzinli ve dizel araçlara hibrid paket konulacak. Hibrid paketle özellikle fren enerjisi elektrik enerjisine çevrilecek ve bu enerjiden faydalı bir şekilde yararlanılacak ve fikirde zaten tamamen buna dayanıyor.” dedi.

    Projenin ilk etabında benzinli ve dizel araçların fren kampanyalarına ve fren mekanizmalarına birkaç parça eklenilerek bu enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi sağlanacak, sonra bu enerji depolanarak özellikle şehir içinde bu elektrik enerjisi kullanılacak. “Bu sistemlerin kullanılan sistemler olduğunu ancak kendilerinin düşündüğü gibi mevcut araçlara sonradan monte edilmesi ilk olacak” diyen Prof. Dr. Mahmut D. Mat, dolayısıyla bu projenin ortak patentine başvurulduğunu söyledi.

    MALİYET AÇISINDAN KENDİNİ BİR YILDA AMORTİ EDECEK

    Projenin gerçekleşmesi durumunda sistemin maliyet açısından yakıt tasarrufu yaparak kendini bir yılda amorti etmesini beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Mahmut D. Mat, araştırmanın ana konularından bir tanesi de sistemi ucuz ve kolayca takılabilir bir hale getirmek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mahmut D. Mat, projeyi birkaç yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını ve projenin gerçekleşmesi durumunda projenin deneme sürüşlerini Kayseri’de yapmayı düşündüklerini ifade etti.

    YÜZDE 20 VE ÜZERİ YAKIT TASARRUFU BEKLENİYOR

    Projenin ana araştırma konularından bir tanesinin de araçta yakıt ekonomisini artırarak yüzde 20 ve üzerinde yakıt tasarrufu sağlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mahmut D. Mat, “Ekonomi, uzun ömür, verimlilik, hafiflik ve araca ekstra yük getirmemesi, araçta alan daraltmaması diğer araştırma alanları. Umuyorum bu işbirliğini çok daha geliştiririz ve projenin hem şehrimize hem de üniversitemize katkısı olur.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar