Meles, Arap ve Manda derelerinden 20 günde 19 bin ton malzeme çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kötü koku oluşumunu önlemek için Meles, Manda ve Arap derelerinde temizlik çalışması yapıyor. Manda deresini temizleyen ekipler, Meles deresnin temizliğini büyük ölçüde bitirdi. Arap...

Google Haberlere Abone ol
Meles, Arap ve Manda derelerinden 20 günde 19 bin ton malzeme çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kötü koku oluşumunu önlemek için Meles, Manda ve Arap derelerinde temizlik çalışması yapıyor. Manda deresini temizleyen ekipler, Meles deresnin temizliğini büyük ölçüde bitirdi. Arap deresindeki çalışmalar da hızlandı.

20 günlük sürede üç dereden 19 bin 95 ton malzeme çıktı. Temizlik çalışmasının, Haziran ayı ortasında bitirilmesi bekleniyor. 2 milyon liralık yatırımla bu yıl hizmete giren yüzer-gezer gemi diye tabir edilen amfibik dere temizlik aracı da çalışmalara hız verdi. Sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan bu makine ile derenin tam ortasında bulunan ve bugüne kadar alınmamış malzemeler toplanmaya başlandı.

ÇAMUR POMPALARI KULLANILIYOR

Meles, Manda ve Arap derelerindeki malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya sebep olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “İzmir Körfezi’ne dökülen bu üç derede yıl boyu sürdürdüğümüz periyodik temizliklerin yanı sıra yağış döneminin azaldığı Mayıs ve Haziran aylarında dere tabanında biriken bu malzemeleri almak için yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Temizlik çalışmaları sırasında kokuyu en az düzeye indirmek için gayret gösterip çamur pompaları kullanıyor, çamuru hızla susuzlaştırıp taşıyoruz.” diye konuştu.

Yetkililer, temizlik çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi: “Meles deresinin körfeze açılan Yalı Çapkını noktasından DLH Liman bölgesinin olduğu nokta ile köprü geçişleri ve viyadük ayaklarının olduğu bölümdeki malzemeleri geçmiş yıllarda alamıyorduk. Yeni amfibik dere temizlik aracımızla bu bölgelerde de çalışma başladı. Artık karadan iş makineleri ile temizleyemediğimiz bölümlere de girebiliyoruz. Bu aracı derenin içine sokarak, derelerin deniz çıkış ağızlarında biriken ve yaz aylarında kokuya neden olan malzemeleri alabiliyoruz. Güçlü çamur pompaları, kimyasal madde ilavesi, amfibik gibi hem karada hem suda hareket edebilen ekipmanlarla kokuya ve atık kirliliğine yol açmadan gece gündüz çalışarak kısa sürede dere temizliklerini gerçekleştiriyoruz.” CİHAN

Yorumlar