Meksika ile Türkiye arasında Efes'te anlaşma imzalandı

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto. İzmir temasları kapsamında Selçuk ilçesinde bulunan Efes antik kentini gezdi.

Google Haberlere Abone ol
Meksika ile Türkiye arasında Efes'te anlaşma imzalandı

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto. İzmir temasları kapsamında Selçuk ilçesinde bulunan Efes antik kentini gezdi. Eşlik eden Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, antik Celsus Kütüphanesi önünde Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladı. İmza törenine Cumhurbaşkan Nieto, Bakan Massieu, Bakan Yardımcısı Arıcı ve İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı. Anlaşmayı Meksika adına Massieu, Türkiye adına Arıcı imzaladı.

Törenden sonra konuşan Turizm Bakanı Massieu, Türkiye ve Meksika arasında çok benzerlik bulunduğunu söyledi. Bu benzerliklerin iki ülkeyi kardeş kıldığını ifade ederek, “Aynı zamanda iki ülke çok fazla medeniyete evsahipliği yapmış. Konumları gereği çok farklı halklar ve ticari merkezler arasında köprü görevi görmüş. Bulunduğumuz yüzyılda da aynı özellikler bizi biraraya getiriyor. İki gelişen ve güçlenen ekonomiyle her fırsatı ve her katkıyı, ülkenin ve halkın refahı için kullanan iki milletiz. Paylaştığımız dönüştürme vizyonu, aynı zamanda yeni fırsatları birleştirerek bizleri bağlayacak. İmzaladığımız işbirliği çerçevesinde sadece turizmlerimizi tanıtmakla kalmayacağız, iki ülke arasındaki kültür ve ekonomi bağları da güçlenecek. İki ülkenin gelişimine katkıda bulunacağız.” dedi.

Bakan Yardımcısı Arıcı ise coğrafi uzaklığa rağmen Türkiye ile Meksika ilişkilerinin uzun yıllar öncesine dayandığını söyledi. İmzalanan zaptın, iki ülke diplomatik ilişkilerine de ivme kazandıracağını aktaran Arıcı, “Latin Amerika ülkeleri arasında ticari ilişkilerimiz bakımından ikinci sırada olan Meksika’nın, 114 milyonluk nüfusuyla turizm ilişkilerimiz açısından da büyük bir potansiyel taşıdığı ortadadır. İki ülke arasındaki turizm rakamlarına baktığımızda 2010’da ülkemizi ziyaret eden Meksikalı sayısı 22 binken 2012’de 31 bine, 2013 Ocak-Ekim döneminde ise 33 bin 144’e ulaştı. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerinde büyük bir gelişme beklenmektedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise Efes'in eski medeniyetlerin saygınlığını gösterdiğini, Türk mirasına da katkıda bulunduğunu söyledi. Türkiye’yi ziyaret eden ilk Meksika Cumhurbaşkanı olarak ziyareti Efes’te tamamlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Nieto, “Türkiye gerçekten çok önemli kültürel zenginlikleri barındıran, insanlık tarihinde yeri olan medeniyetlere evsahipliği yapmış bir ülke. Biz de aynı şekilde çok önemli medeniyetlere evsahipliği yaptık. Ziyaretimiz, iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından çok olumlu bir adım oldu. Bu ziyaret, kardeşlik ve dostluk bağlarımızın olduğu 85 yıllık ilişkilerimizi daha da güçlendirdi. Türkiye, bulunduğu konum gereği Asya ve Avrupa’ya açılan bir kapı. Biz de aynı şekilde Meksika’da, Kuzey Amerika ile Latin Amerika’ya açılan bir kapı konumundayız. İki ülke olarak, gelişmekte olan iki ekonomiyiz. Halkımızın refahını arttırmak, ekonomik büyümeye destek vermek için de çok önemli yapısal değişiklikler yaptık. Kardeşlik bağlarımızı güçlendirirken ilişkilerimizi ekonomik, kültürel, bilimsel, teknolojik ve güvenlik anlamında da geliştirmek istiyoruz. Türkiye ve Meksika, dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında. Bu da bizi çok farklı ortak bir kimlik çerçevesinde, halkımızın refahını arttırmak için büyümeye teşvik ediyor.” dedi. Nieto, iki ülke arasında başlattıkları yeni dönemde, ekonomik büyümeye ve refaha yardımcı olacak bir ilişki kurduklarını kaydetti.

Meksika Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler, daha sonra Celsus Kütüphanesi önünde fotoğraf çektirdi, Meryem Ana Evi ve San Juan Bazilikası’nı ziyaret etti. CİHAN

Yorumlar