Mehmet bebek, çenesi uzatılarak yaşama tutundu

Nadir görülen bir hastalığa yakalanan 6 aylık bebek Mehmet Emin Kudat'ın çenesi başarılı bir ameliyatla uzatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mehmet bebek, çenesi uzatılarak yaşama tutundu

Nadir görülen bir hastalığa yakalanan 6 aylık bebek Mehmet Emin Kudat'ın çenesi başarılı bir ameliyatla uzatıldı. Mehmet Emin zor ameliyat sonrasında hayatta kalan 21'inci kişi oldu.

Fatih'te bulunan Diyanet Vakfı 29 Mayıs Hastanesi'nde yapılan ameliyatla bir ilk yaşandı. ‘Cerebrocosto Mandibular Sendromu’ diye adlandırılan zor bir hastalığa yakalanana Mehmet Emin Kudat başarılı bir ameliyat sonrasında çenesi uzatılarak hayata tutundu. Tanısı ilk 1966 konulan ve bugüne kadar 90 kişi de görülen hastalıktan Mehmet Emin'le birlikte sadece 21 kişi ameliyat sonrası hayatta kalabildi. Türkiye'de ise ilk olan Mehmet Emin'in çenesine ayakların uzatılması için takılan platinin aynısı takıldı. Doğum sırasında çenesi normalin çok altında küçük çocuğun sağlık problemleri artınca ailenin de kararıyla ameliyata alındı.

Başarılı ameliyatı yapan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, hastalığın birçok problemin bir arada gözüktüğü bir hastalık olduğunu söyledi. Karaaltın,"Doğuştan itibaren ortaya çıkıyor. Gendeki bir değişiklikle ve hücreler arasındaki sinyal bozukluğundan ortaya çıkan bir durum. Çok nadir görülen bir hastalık. Esasında yaptığımız araştırmaya göre Mehmet dünyadaki 90'ıncı vaka. Buradaki esas problem şu oluyor: Alt çenenin oldukça küçük olması göğüs kafesinin normalinden daha küçük olması ve bazen buna eşlik eden beyinle ilgili problem. Çok şükür Mehmet'te o problemimiz yok. Çok zeki, sosyal, göz teması çok iyi ve böyle hep gülümsüyor. Ama esas temas sıkıntısı çenesinin çok ufak olmasından nefes alamaması. Ve bu nedenden dolayı bu çocukları genellikle maalesef kaybediyoruz." dedi.

Ailenin kararı yoğun bakımdayken verdiğini söyleyen Karaaltın,"Orada nefes borusuna bir tüp açılmış ve şu anda da o tüp devam ediyor. O tüpten dolayı olması gerek, doğal yoldan değil de doğal olmayan bir yoldan nefes koridoru açıldı. Ve bu şekilde nefes almasını sağladık. Bunun da kendisiyle birlikte getirdiği çok ciddi problemler var. Akciğer enfeksiyonu gibi. Bu durumda biz çocukları kaybedebiliyoruz. Aile çok özverili davrandı. Burada bir karar vermemiz gerekiyordu; alt çenesini uzatmak. Uzatma ameliyatı biliyorsunuz ortopedide yapılıyor. Hani kemik kırılınca uzatıyorlar, kısaltıyorlar bu yüz kemikleri için de geçerli plastik cerrahi de. Esasen bilinen bir ameliyat ama hastalığımız çok nadir ve bu hastalıkta bu tip uygulamalar çok az yapılmış. ABD'de Ceniy diye bir hastamız şuan da yaşamını sürdürüyor bir hastamız da şuan da Japonya'da piyanist olmuş. Çenesini olması gereken düzeye getirdik. Şu anda beklemedeyiz, kemikleşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta filmlerle karar verip hem aygıtı çıkaracağız hem de nefes borusunu kapatıp sağlığına kavuşturacağız." şeklinde konuştu.

Mehmet Emin'in tedavi süreci sırasında aileye ileri hasta bakım konusunda eğitimler verildi. Anne Hamdiye Kudat, "Bebeğimiz 6'ıncı ayını bitirdi 7'inci ayına girdi ama 7'inci ay geçene dek 7 yıl gibi geçti. Allah'a şükür bitirdik, bitiriyoruz. Yemek yiyemiyordu zaten ağzından. Şimdi bir aydır biberonla besliyoruz ve Allah'a şükür bitiriyoruz. Ne nefes alabiliyordu ne yemek yiyebiliyordu ama şimdi iyi ve uyuyor da." diye duygularını ifade etti.

Tekstil işçisi olan baba Zekeriya Kudat ise,şifanın öncelikle Allah'tan geldiğini ve o istedikten sonra herkesi yaşattığını söyledi. Zekeriya Kudat,"Allah istediği zaman herkesi yaşatır. Sonra Mehmet Hoca olmasıydı inanın zor olurdu. Allah'a bin kere şükrediyoruz. Şu anda iyi, çok çok iyi." dedi.


CİHAN

Yorumlar