Mehmet Altan: Hükümet, 28 Şubat'ta yapılanları yapıyor

Gazeteci Yazar Mehmet Altan, Hizmet Hareketi'ne yönelik kumpas girişimleriyle ilgili verilen soru önergesini değerlendirdi. AK Parti ve Başbakan’ın kendi yolsuzluklarını kapatmak için askerlerle koalisyona gittiğini belirten Altan, "Askerlerin...

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Altan: Hükümet, 28 Şubat'ta yapılanları yapıyor

Gazeteci Yazar Mehmet Altan, Hizmet Hareketi'ne yönelik kumpas girişimleriyle ilgili verilen soru önergesini değerlendirdi. AK Parti ve Başbakan’ın kendi yolsuzluklarını kapatmak için askerlerle koalisyona gittiğini belirten Altan, "Askerlerin 28 Şubat’ta yaptığını bugün AKP yapıyor. Kendi yolsuzluk ve hırsızlığını yakalayan bir unsuru 'cemaat' diye yaftalıyor.” dedi.

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hizmet Hareketi'ne yönelik kumpas faaliyetleriyle ilgili soru önergesi vermişti. Hükümet eliyle yapılan hukuksuzluğa birçok kesimden tepki geldi. Gazeteci Yazar Mehmet Altan da Hizmet Hareketi'ne yönelik eylem planının nedenini değerlendirdi. Altan, Türkiye’de yeni bir askeri dönemin başladığını belirterek, “Yargıtay’ın bir şekilde by pass edilmesi, Yargıtay’ın tümden işlevinin sıfırlanması var. Ve bir şekilde bu yeni süreçte önce hükümetle askeri zihniyet birlikte cemaatin üstüne gidecek, ardından bu işte yol alındığında aynı yöntemle dönüp bir şekilde AKP’yi sorgulayacaklar. Bunun bir sürü göstergesi var. Normal bir ülkede Genelkurmay Başkanı Anayasa Mahkemesi’ni ziyaret eder mi? Balyoz davasından sonra neden ziyaret ediyor? Teşekkür eder mi, bunlar normal yargı süreçleri ise. Aynı zamanda biliyoruz ki bunun öncesinde Genelkurmay ile Adalet Bakanlığı arasında niye böyle bir formül bulma ihtiyacı bulunuyorsa, çalışmalar vardı. Bir taraftan da 17 Aralık sürecinde savcının isteğini jandarma reddetmişti. Jandarma, savcının isteğine uymadığı vakit bir suç işlemiş olur. Halbuki bu isteğe uymuş olsaydı, 17 Aralık operasyonu olması gereken bir süreç içerisinde devam edecekti. Askerler bir taraftan 17 Aralık’ın önünü kestiler. Bununla birlikte yeni bir sürecin başladığı hissi var bende. Bu süreci yeni bir askeri dönemin ilk adımları olarak da görmek gerek.” ifadelerini kullandı.

Siyasal iktidarın gayrı meşru bir zemin içinde olduğuna dikkat çeken Altan, “Yolsuzluk, hırsızlık ve rüşveti sorgulatmadı. Meclis’e de üye vermedi, Araştırma Komisyonu’na. Bu Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Bütün gücüyle çok açık ve seçik ayakkabı kutularıyla, kasalarla, dinlemelerle, tapelerle yakalanmışken bunun üstünü örtmeye çalışıyor. Gayrimeşru bir konumdan ancak gayrimeşru unsurlarla bir koalisyon yaparak çıkabileceğini düşünüyor. Onun da bütün hazırlıklarını yapıyor fakat bu şekilde bumerang gibi bu gayrimeşru durumun üstünü örteyim de gayrimeşru bir zihniyet ile işbirliği yapayım derken, kendisinin sonunu hazırlıyor.” şeklinde konuştu.

Bugün yaşananların 28 Şubat dönemindekilerle aynı olduğunu belirten Altan, şöyle devam etti: “Askerlerin 28 Şubat’ta yaptığını bugün AKP yapıyor. Aynı şeyi oynuyorlar. Şimdi aynı şeyi AKP cemaate yapıyor. Cemaat dediği şeyin aslında ne olduğu belli değil. Kendi yolsuzluk ve hırsızlığını yakalayan bir unsuru 'cemaat' diye yaftalıyor. Mahkemeden kaçıp halka söylediği bir siyasi senaryonun altını doldurma gayreti içinde. Ama ne kadar olur ne kadar olmaz? Bir taraftan da onun için yargıyı yok ediyor. Yoksa ‘böcek’ dedi, 11 polisi serbest bıraktılar. Sanki kendisi yargıymış gibi Başbakan bunu eleştirince, nasıl bir sistem işlediyse orada 5 tanesini tekrar tutukladılar. Türkiye meşru bir hukuk devleti olmaktan çoktan çıktı. Yolsuzluk ve rüşvetten sanık bir hükümet var. Bunun üstüne örtmek için her türlü gayri hukuki, gayri demokratik yollara tevessül ediyor. O sırada da ‘artık yolsuzluktan hırsızlıktan zedelenmedim, bana komplo kurdular’ gibi bir siyasi yalanla bir oyun oynuyor ama bu oyun gayrimeşru bu olduğu vakit bu konuda ehil olan başka güçlerle başka zihniyetle koalisyona gidiyor. Aynı zamanda da kendisinin tasfiyesi ile ilgili bir süreci başlattığını da fark etmiyor ya da ‘zamanı gelince bakarız’ diyor.”

'ESKİDEN MEDYAYI ASKERLER KULLANIRDI, ŞİMDİ HÜKÜMET KULLANIYOR'

Medyadaki algı oluşturma çabalarına da değinen Altan, “Türkiye’de medya diye bir şey yok. Eskiden medyayı askerler kullanırdı şimdi de hükümet kullanıyor. Beni Çevik Bir Sabah’tan attırmak için Dinç Bilgin’i ziyaret etmişti. İşte 2011’de de Başbakan o gazetenin oralarda dolanan yetkilisini telefonla arıyor bu işi bitirelim diyor.” dedi.

Cumhuriyet’i demokratikleştiremeyince askeri dönemin geri geldiğini söyleyen Altan, bu işin sorumlularının çok yakında yargılanacağını söyledi. Altan, “Yıllara kalmayacak ve AKP muhakkak ve muhakkak yargılanacaktır. Bu söylenenlerin de hiç birisinin geçerliliği yok. Gayrimeşru bir ortak yaratıp bu suçlardan kurtulmak mümkün değildir. Çok yakında yargılanacaklardır.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar