Mehdi Eker: Yedek jeneratörün devreye sokulmasıyla aşıların bozulması önlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şap Enstitüsü'ne şubat ayında yapılan sabotajda duyarlı davranan Şap Enstitüsü çalışanlarının yedek jeneratörü devreye sokmasıyla aşıların bozulmasının önlendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mehdi Eker: Yedek jeneratörün devreye sokulmasıyla aşıların bozulması önlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şap Enstitüsü'ne şubat ayında yapılan sabotajda duyarlı davranan Şap Enstitüsü çalışanlarının yedek jeneratörü devreye sokmasıyla aşıların bozulmasının önlendiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olan ve Avrupa'nın en büyük Şap Enstitüsü'ne şubat ayında sabotaj yapıldığı iddialarının gündeme gelmesinden sonra TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eker, aşılara bir zarar gelmediğini ifade etti. Eker, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz 10 Şubat'ta gece sabaha karşı Ankara'daki Şap Enstitüsü'nde bir elektrik hatlarının kesilmesi, jeneratörün devre dışı bırakılmasıyla ilgili bir olay yaşandı. Arkadaşlarımız onu fark ediyorlar ve yedekte bulunan jeneratörü çalıştırmak suretiyle elektriklerin devreye girmesini sağlıyorlar. Dolayısıyla aşılara herhangi bir zarar vermeden, bozulmaya fırsat verilmeden aşılar tekrar normalde olması gibi sağlıklı bir şekilde üretimine devam edildi."

Olayı gerçekleştirenlerle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT'in bir çalışma yürüttüklerini anlatan Eker, "O Şap Enstitüsü toplamda 90 milyon doz aşı üretebilme kapasitesine sahip. Etkinliği artırıldı, Türkiye'nin tamamının ihtiyacını karşılayabilecek şekilde aşı üretimi var ve sağlıklı bir şekilde yapılıyor. Biz fırsat vermedik. ODTÜ tarafından yoldan girişmiş, hatları, telleri kesmek suretiyle jeneratörü devre dışı bırakmış, arkadaşlarımız bunu tespit etmişler ve elektrik akımını sağlamışlar. Şu anda herhangi bir sorun yok, aşı üretimi devam ediyor, sahaya aşı tedariki yapıldı ve gönderiliyor." diye konuştu.

Sabotajı yapanların çok ciddi bir olaya kastettiklerini vurgulayan Eker, şap hastalığının ekonomik değeri çok yüksek bir hastalık olduğunu kaydetti. Eker, "Bunu yapanlar çok ciddi bir şeye kastediyor. Şehir elektriğinin jeneratöre bağlandığı yeri kesiyorlar. Jeneratör elektrik kesildiğinde otomatik devreye girer, böylece jeneratör devreye girmemiş oluyor. 24 saat orada arkadaşlar çalışıyor, arkadaşlarımız bakıyorlar ki jeneratör devre dışı, bunun üzerine yedek jeneratörü çalıştırıyorlar. Herhangi bir sıkıntı olmadı, aşı üretimi sağlığı açısından herhangi bir sıkıntı olmadı. Şap ekonomik değeri çok önemli bir hastalıktır. Hayvanların ağızlarında ve ayaklarında bir takım yaralar oluşuyor, hayvan yem yiyemeyince zayıflıyor ve kilo kayı ve süt veriminde azalma meydana geliyor. Bunun için çok önemli, dünyada çok önemli bir risk, bizde buna tüm gücümüzle mücadele ediyoruz. Bunun da çokça zararını minimal düzeye indirmiş durumdayız." şeklinde konuştu.

Mart yağışlarıyla birlikte tarımsal kuraklığın büyük ölçüde giderildiğini dile getiren Eker, "Meteorolojik kuraklık ve var ama tarımsal kuraklık dediğimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemindeki yağış, mart yağışlarıyla büyük ölçüde giderildi. Nisan ve mayıs yağışları düzenli bir şekilde devam ederse Türkiye'deki aralık ve ocak ayındaki bazı bölgelerde var olan kuraklığın olumsuz etkisi minimal düzeye inmiş olacak. Temennimiz nisan ve mayıs ayında da bu yağışların devam etmesi." dedi. CİHAN

Yorumlar