Medyaya sıkı denetime gazetecilerden protesto

Sıkıyönetimi andıran Türkiye genelinde emniyet müdürlüğü hizmet binalarına basın mensuplarının girişinin yasaklanmasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Medyaya sıkı denetime gazetecilerden protesto

Sıkıyönetimi andıran Türkiye genelinde emniyet müdürlüğü hizmet binalarına basın mensuplarının girişinin yasaklanmasına tepkiler çığ gibi büyüyor.
Çorum'da faaliyet gösteren ulusal ve yerel basında çalışan gazeteciler, İl Emniyet Müdürlüğü önünde uygulamayı protesto etti. Çok sayıda gazetecinin katıldığı protestoda emniyet önüne kalemler bırakıldı. Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği, Başkanı Tugay Afat yasakçı uygulamalara bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde 22 Aralık itibariyle basın mensuplarının emniyet müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklarını anımsatan Afat, ''Demokrasilerde 'Sen buraya giremezsin, bunu yazamazsın' gibi dayatmalar yoktur. Gazeteciler toplumun bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı için kamu görevi görür. Ve bu nedenle sade vatandaştan farklı olarak birçok kurum ve kuruluşa girebilir. Ülke gündeminin hırsızlık, yolsuzluk gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Yayımlanan genelge ile kamunun haber alma hakkının engelleniyor olmasını ne yazık ki tek kelime ile nitelendirebiliyoruz ve buna 'sansür'' diyoruz. Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık bir müdahaledir. Türk basını 12 Eylül darbesi döneminde bile böylesine bir uygulamaya, dayatmaya maruz kalmamıştır.'' dedi.

"HİÇBİR YÖNETİM, HALKIN BİLGİSİNDEN GERÇEKLERİ UZUN SÜRE SAKLAYAMAZ"

Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu dile getiren Tugay Afat ''Ve hiçbir yönetim, halkın bilgisinden gerçekleri uzun süre saklayamaz.'' diye konuştu.

''Her gerçek, gün ışığına çıkmaya mahkumdur'' diyen Afat, sözlerine şöyle devam etti: ''Bizler dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de halkın haber alma hakkı için yazmaya, gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz. Sansüre asla boyun eğmeyeceğiz. Basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere asla göz yummayacağız. Emniyet müdürlüklerinin kapılarının meslektaşlarımıza kapatılmasını, gazetecilerin ve dolayısıyla halkımızın sağlıklı bilgiye erişiminin ortadan kaldırılmasını şiddetle kınıyoruz. Genelge o kadar üstün körü hazırlanmış ki, bir gazeteci ehliyet veya pasaport işlemleri için ya da bir konudaki şikayetini bildirmek için bile ancak davet olursa emniyet müdürlüklerine girebilecek.'' Bu kadar absürt bir kararı ancak gerçeklerden korkanların alabileceğini dile getiren Afat, iktidarın baskısıyla ve emniyet eliyle alınan bu kararı protesto ettiklerini söyledi.

"THY, İKTİDARI ÜZEN GAZETELER UÇAKLARA GİREMEZ DİYOR"

Türk Hava Yolları'nın (THY), iktidarı üzen gazeteleri almama kararını da protesto ettiklerini dile getiren Tugay Afat, ''THY'nın bugüne kadar Sözcü, Aydınlık, Yeniçağ, Birgün, Evrensel, Sol gibi gazetelere uyguladığı uçaklara bu gazeteleri almama kararını genişletmesi, Zaman ve Bugün gibi gazeteleri de eklemesidir. THY'nın ölçüsü belli ki iktidarı üzen gazeteler uçaklara giremez şeklindedir. Dün nasıl uçak sansürünü eleştirdiysek bugün de eleştiriyor ve THY'nın kendine gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Vergilerimizle o koltuklara oturanların ayrım yapmalarının hukuk dışı olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Uçak yolculuğu yapan yurttaşlarımızın da özellikle bu gazeteleri istemelerini ve THY'ye bu şekilde mesaj vermelerini bekliyor ve diliyoruz.'' dedi.

Tepkilerinin iktidarın emniyeti kendine kalkan yapmak istemesi, kendi emniyetini vatandaşınkinden önce tutması olduğuna dikkat çeken Afat, ''Yani bugün burada bulunmamızın nedeninin emniyet güçleri değil, iktidarın keyfi uygulamaları olduğunun altını çiziyoruz. Hem emniyet güçlerini hem de basını töhmet altına sokan bu kararın derhal gözden geçirilmesini istiyoruz.'' ifadelerini kullandı. Gazeteciler daha sonra emniyet önüne kalemlerini koyduktan sonra dağıldı. CİHAN

Yorumlar