'Medyada adil olmayan, adalet duygusunu yansıtamaz'

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, yapılan, yayınlanan haberlerde ölçünün vicdani olması gerektiğini belirtip, "Kırıp dökmeden, temkinli, kimseye kasıtlı zarar verecek haberler yapılmamalı.

Google Haberlere Abone ol
'Medyada adil olmayan, adalet duygusunu yansıtamaz'

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, yapılan, yayınlanan haberlerde ölçünün vicdani olması gerektiğini belirtip, "Kırıp dökmeden, temkinli, kimseye kasıtlı zarar verecek haberler yapılmamalı. Medyada adil olmayan, adalet duygusunu yansıtamaz." dedi.

Doğu Anadolu Gazetecileri Cemiyeti (DAGC) tarafından Erzurum Atatürk Üniversitesi(AÜ)'de, 'Medya Etiği ve Pozitif Habercilik' Çalıştay'ı ve paneli düzenlendi. Erzurum, Erzincan ve Bayburt'tan gazeteci ve basın meslek örgütlerinin temsilcileriyle Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı eğitim amaçlı 'Medya Etiği ve Pozitif Habercilik' çalıştayında DAGC Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy'un moderatörlüğünde A.Ü. Kültür ve Gösteri Merkezi'nde Medya Etiği ve Pozitif Habercilik' paneli düzenlendi. Panele Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ile Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış konuşmacı olarak katıldı.

Faruk Bildirici burada yaptığı konuşmada günümüz Türkiyesi'nde yaşanan son siyasal gelişmelerle birlikte basın sektörünün de zorlu bir sınavdan geçtiğini ifade etti. Türk basın tarihinin dönemsel olarak sıkıntılı süreçler yaşadığına vurgu yapan Bildirici, "Medya ciddi sınavdan geçiyor. Bu sınav bittiğinde herkesin başının dik durması gerekiyor. Meslek yayın ilkeleri var. Ancak medyada etik denilen şey vicdandır. Yapılan, yayınlanan haberlerde ölçü vicdani olmalı. Kırıp dökmeden, temkinli, kimseye kasıtlı zarar verecek haberler yapılmamalı. Medyada adil olmayan, adalet duygusunu yansıtamaz." dedi.

Hürriyet Okur Temsilcisi, pozitif haberciliğin pembe sayfa haberciliği olmadığını da sözlerine ekleyerek, "Pozitif habercilik doğru ve gerçek haberciliktir. Yoksa pembe haberler pozitif habercilik değildir" dedi.

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış ise internetin gelişmesiyle birlikte sosyal paylaşım sitelerinin haberciliği farklı bir noktaya getirdiğini dile getirdi. Satmış, iletişim vasıtalarının çeşitlenmesi ve hızlanmasıyla birlikte medya etiğinin de önem kazandığını kaydetti. Toplumun ahlak kuralları ile medya ahlakının birbirine karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Satmış, "Gazetecilik ahlakı ile, toplum ahlakı birbirine ters gelebilir. İkisi birbirine karıştırılmamalı. Gazeteci şartlar ne olursa olsun doğruyu, gerçeği yazmalıdır. Haberde devlet kurumları zarar görebilir. Eğer zarar gören kurumlar varsa da bu onların sorunu." diye konuştu.

Doğan Satmış, meslek etiğini ise,"Medyanın etiği, basit olanı gerçeğe dayanarak yansıtmaktır." diye konuştu. Satmış, genç meslekdaşlarına da haber yazımı ve hazırlanması konusunda da derinlik çağrısında bulunarak, "Çok araştırın, çok okuyun, haberin arka planı olan derinlikleri verin. Bu küresel rekabette önünüzü açacaktır." şeklinde konuştu.

DAGC Yönetim Kurulu Başkanı Özsoy ise mesleğe katkı sağlamak, genç gazetecilere ufuk açmak olduğunu vurgu yaparak, "Burada amacımız son zamanlarda yaşanan siyasal olayları tartışmak değil. Sadece meslek etiği ve pozitif haberciliği egemen kılmak. Erzurum, Erzincan ve Bayburt turizm alanında önemli adımlar atmak istiyor. Zaman zaman yapılan haberlerden dolayı meslekdaşlarımız tepki almakta. Hedefimiz bu tepkileri azaltıp eleştirel ve olumlu haberlerin yapılmasına katkı sunmak."

Konuşmaların ardından interaktif ortamda, basın mensupları Doğan ve Bildirici'ye mesleki problem ve çözüm önerilerini dile getirdiler. CİHAN

Yorumlar