Medya, istismara uğrayan çocuğun psikolojisini bozuyor

Psikolog Emin Yıldırım, cinsel istismarla ilgili haberlerin çoğunun medya tarafından yanlış bir dil ve yöntemle anlatıldığını belirterek, mağdurun yaşının, kimliğinin, ailesinin açıklanmasının çocuk ve ailenin psikolojik durumu üzerinde...

Google Haberlere Abone ol
Medya, istismara uğrayan çocuğun psikolojisini bozuyor

Psikolog Emin Yıldırım, cinsel istismarla ilgili haberlerin çoğunun medya tarafından yanlış bir dil ve yöntemle anlatıldığını belirterek, mağdurun yaşının, kimliğinin, ailesinin açıklanmasının çocuk ve ailenin psikolojik durumu üzerinde büyük olumsuzluklara yol açtığını bildirdi.

Adana’da Nizam Hukukçular Derneği’nce son dönemde yaygınlaşan ve şiddeti artan “Çocuk istismarı” ile ilgili sosyal sorumluluk ve duyarlılık oluşturulmasını sağlamak amacıyla toplantı düzenlendi. Dernek Başkanı Avukat Serhat Doğan, çocuk istismarına dikkat çekmek istediklerini belirterek, bu amaçla meslektaşlarının da kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirmek istediklerini söyledi.

Psikolog Emin Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, çocuklara yönelik özellikle duygusal ve fiziksel istismarın toplum ve medya tarafından normalleştirildiğini söyledi. Cinsel istismar vakalarında istismarcının genellikle çocuğun aile, akraba, dost, tanıdıkları arasından çıktığını ifade eden Yıldırım, “Cinsel istismarcıların genellikle özgün kişilik bozuklukları var. Geçmiş yaşamlarında da istismara uğramış veya örselenmiş kişiler arasından çıkıyor.” dedi. Yıldırım, üvey babalar tarafından yapılan cinsel istismar oranının diğer olasılıklara nazaran çok daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, toplumdaki her üç kız çocuğundan birinin ve her beş erkek çocuğundan birinin cinsel istismarın herhangi bir türü ile karşılaştığını bildirdi.

YENİ YASA BEKLENTİYİ KARŞILAMAYACAK

Adana Barosu Çocuk Komisyonu Üyesi ve Kadın Komisyon Başkanı Avukat Sinem Tanrısınatapan, Türk Ceza Kanunu’nda kadın ve çocuklara yönelik cinsel suçlar hakkında önleyici yeni tedbirler getirilmesi ve ilgili suçlara verilen cezaların artırılmasıyla ilgili yeni yasa tasarısının beklentiyi karşılamayacağını ve mevcut durumdan geriye götüreceğini kaydetti. Kanun tasarısının, çocuğa ve kadına karşı işlenen bazı suçların cezalarını hafiflettiğini, bazı suçların cezasız kalmasını sağlayacak hükümler içerdiğini aktaran Tanrısınatapan, hatta çocuğa ve kadına yönelik bazı suçların şikayet edilmemesine yol açacağını belirterek, bunların oldukça kaygı verici olduğunu anlattı. Tanrısınatapan, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişiklik sonucunda; suça sürüklenen çocukların 18 yaş üstü şüphelilerle birlikte Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandıklarını belirtti. Tanrısınatapan, bu hususun çocuk yargılama ilkelerine ve çocuk psikolojisine ciddi orandan zarar vereceği için geç kalınmaksızın Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri’nin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar