Meclis Araştırma Komisyonu önümüzdeki hafta Soma'da inceleme başlatacak

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazalarının araştırılarak alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı. Önümüzdeki hafta Soma'yı...

Google Haberlere Abone ol
Meclis Araştırma Komisyonu önümüzdeki hafta Soma'da inceleme başlatacak

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazalarının araştırılarak alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı. Önümüzdeki hafta Soma'yı ziyaret ederek incelemelerde bulunacak ve üç dört ay süreyle çalışacak olan komisyona, altı Manisa milletvekili seçildi. Bunlardan AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş, yaptığı açıklamada, "Ben inanıyorum ki komisyonumuz, bütün karanlıkta kaldığını düşündüğümüz noktalara ışık tutulacak, kamu vicdanını tatmin edecek sonuçlar ortaya çıkana kadar çalışmalarına devam edecek. Ucu kime ve nereye varırsa varsın sonuna kadar ciddi, kararlı ve titiz bir çalışma ortaya konulacak." dedi.

Milletvekili Yurttaş, şunları kaydetti: "Bu kaza neden oldu? Kimlerin ihmali ve kusuru var? Bir daha benzer acılar yaşamamak için ne gibi önlemler ve tedbirler almalıyız? Bütün bunlar ortaya konulmalıdır. Sektörün temsilcileri, işçi temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, mağdurlar, görevlilerle görüşülerek, alınması gereken tedbirler ve öneriler ortaya konulmalıdır. Dünyada madencilikte ileri teknolojiyi kullanan ülkelerdeki örneklere bakılarak modeller ortaya konulmalıdır. Bilimsel verilere ve objektif kriterlere dayalı öneriler oluşturulmalıdır. Kamuoyunda, komisyonumuzdan büyük bir beklenti bulunmaktadır. Basının, mağdurların ve yakınlarının, halkımızın gözü komisyonumuz üzerinde olacaktır. Çalışmalarımızı kılı kırk yararak yürüteceğimizden herkes emin olmalıdır."

Konunun siyasi polemiklerin kısırlığına kurban edilmemesi, muhalifi yıpratmak için bir fırsat gibi görülmemesi gerektiğini vurgulayan Yurttaş, "Önemli bir problemle karşı karşıyayız, bu problemi çözmeye odaklanmak gerekiyor. Önyargısız ve siyasi mülahazalardan uzak bir çalışma ve tartışma ortaya koymamız bekleniyor. İktidarıyla, muhalefetiyle ve özellikle de basınıyla hepimiz sorundan ve çatışmadan yana değil, çözümden yana tavır göstermeliyiz. Önyargılardan ve peşin hükümlerden sıyrılarak, objektif ve şeffaf bir çalışma yürütmeliyiz. Konuyu aceleye getirmeden ama fazla da geciktirmeden tüm detaylarıyla ortaya koymalıyız." şeklinde konuştu. Herkesin sağduyulu bir yaklaşımla üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerektiğini belirterek, "Doğru bildiklerimizi söylemek, doğruları dile getirmek bir görevden daha öte bir vebaldir. Basında yer alan, konuşulan şu konular mutlaka araştırılmalıdır. Yangının çıkış sebebi nedir? Trafo patlaması, elektrik arızası var mıdır? Bir haftadır ocakta kızışma olduğu doru mudur? Bir önlem alınmış mıdır? İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yapılan denetimlerde ihmal var mıdır? Maden girişinde kontrol mekanizması, kamera vb. niçin yoktur? Madende acil eylem planı var mıdır? Tatbikatlar yapılmış mıdır? Olayın idari mercilere geç haber verildiği iddiası doğru mudur? Daha önce yapıldığı söylenen yaşam odaları niçin iptal edilmiştir? Maskelerin, oksijen tüplerinin paslı ve çalışmaz olduğu doğru mudur? İşçilerin gördükleri aksaklıklar hakkında gerekenler yapılmış mıdır? İşçilerin üzerinde kimlik, künye olmadığı doğru mudur? İş eğitimlerinin yapılmadığı ya da formalite yapıldığı doğru mudur? Tüm bu ve benzeri sorular didik didik edilmeli, tüm bu soru işaretleri cevaplanıncaya kadar elbirliğiyle çalışmalar sürdürülmelidir." dedi.

Madenlerin kapatılmasının çözüm olmadığını da söyleyen Muzaffer Yurttaş, şöyle devam etti: "Gelişmiş ülkelerde en güvenilir yöntemlerle nasıl maden çıkarılıyorsa aynı yöntemlerle madenlerimiz çıkarılmalıdır. Gerekleri yerine getirmeyenlerin gözünün yaşına bakılmamalı ama madenciliği yok etmek üzerine kurulu bir kısır düşünceye de kapılmamak zorundayız. Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır. 'Bize bir şey olmaz' yanılgısını üzerimizden atarak, her türlü tedbiri alarak yürümenin zamanıdır. Felaketler karşısında birleşen, bugün tümünün gönlü kırık insanımızın, bu hasleti normal zamanda, her daim sürdürmesi de elzemdir. İktidarı, muhalefetiyle, benzer ya da farklı görüşlüleriyle hepimiz, Türkiye adlı zengin madende ve aynı vardiyada, yan yana kazma sallamaktayız. Maden patlarsa hepimiz yanarız. Grizu patlaması çıkarmak isteyen fırsatçılara göz yummamalıyız. Gelecekte keşkelerle avunmamak için bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Soma millet olma şuurunun ortaya konduğu, dayanışmanın ve paylaşmanın adresi oldu. İnsanlarımız, Soma ve madencilerimiz için her türlü yardım imkanlarını seferber ettiler. Devletimiz tüm gücüyle oradaydı. Komisyonumuzun hayırlı çalışmalar yapacağına, elbirliğiyle gerçekleri ve objektif kriterleri ortaya çıkaracağına inanıyoruz." CİHAN

Yorumlar