Meclis Araştırma Komisyonu maden şehitlerinin ailelerini ziyaret etti

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, şehit olan işçilerin ailelerini ziyaret etti. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, ilk olarak kızı Serpil'in mezarı başına koyduğu mektupla...

Google Haberlere Abone ol
Meclis Araştırma Komisyonu maden şehitlerinin ailelerini ziyaret etti

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, şehit olan işçilerin ailelerini ziyaret etti. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, ilk olarak kızı Serpil'in mezarı başına koyduğu mektupla tanınan Celal Sevinç'in ailesine gitti. Eşi Havva Sevinç, çocukları Döne, Serpil ve Salih ile sohbet eden milletvekilleri, ihtiyaçlarını dinledi, olay hakkında bilgi aldı.

'DAYALI DÖŞELİ BİR EV İSTİYORUM'

Havva Sevinç, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Oğlu Salih'in bronşit hastası olduğunu, evlerinin oturulmayacak durumda bulunduğunu belirterek, dayalı döşeli bir ev istedi. Eşinin ölümünün ardından kendilerine 600 lira maaş bağlandığının söylendiğini aktaran Sevinç, bunun çok az olduğunu vurguladı. Sorular üzerine ise herhangi bir yetkilinin ziyaret etmediği ve hiçbir yardım almadıklarını söyledi. Eşinin 18 yıldır madende çalıştığını ve emekli olmayı tasarladığını dile getiren Havva Sevinç, işten devamlı baş ağrısıyla döndüğünü, bir defa da kusma şikayetiyle geldiğini anlattı.

Celal Sevinç'in kayınbiraderi Süleyman Özdemir de sorumluların cezalandırılmasını istedi ve dava açacaklarını bildirdi. Daha önceki maden kazalarında ölenleri kimsenin görmediğini söyleyen Özdemir, “301 kişi olunca gerçekten de bunlar hayatlarıyla ödediler. Çocuklarının geçimleri, dul kadınları, genç kadınları bunların bedelini ödedi ama bundan sonrası için ben bir milat olacağını düşünüyorum. Duyarlılıkları için milletvekillerimiz, araştırma komisyonumuz gerçekten de bütün samimiyetleriyle ilgileneceklerini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı Alaboyun ise ABD'de 1968'de benzer bir olayın meydana geldiğini, ardından kömür kanununun çıkarıldığını hatırlatarak, "Biz de bir kömür kanunu çıkaracağız." dedi. Soma'da iki gün boyunca yapılan toplantılarının amaçlarından birinin, facianın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak, ikincisininse bir daha bu tür kazalar olmaması yapılması gerekenler hakkında geniş çaplı toplantılar düzenlemek olduğunu ifade etti. Milletvekili Alaboyun, "Siz de takdir edersiniz ki bunun doğurmuş olduğu bazı sosyal ve iş hukukundan kaynaklanan sıkıntılar var. Zaman zaman iktidar ve muhalefet bunları da görüşüyoruz. Buradaki sıkıntıları olduğu gibi Meclis'e yansıtacağız, ilgili kurumlara yansıtacağız. Birtakım adımlar atılmış ama muhtemeldir ki kâfi değil bunlar. Bunların daha sağlıklı bir şekilde yapılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Biz nihayetinde bir araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. Doğrudan icranın içinde olan kişiler de değiliz ama buradan sorunları olduğu gibi işçilerimizin evlerini ziyaret ederek, alacağımız bilgileri hükümetimize, ilgili bakanlıklarımıza, mevzuat açısından Meclisimiz'e yansıtacağız. Belki de bu süreç içerisinde belli aralıklarla toplanıp işin vahameti gereği bazı önergeleri ilgili bakanlıklarımıza ileteceğiz. Benim buradaki toplantılardan edindiğim intibalardan biri bu. Bu konularda hızlı ve hazırlıklı olmamız gerekiyor. Belki de komisyon raporunun sonunu beklemeden, Meclis'teki bazı düzenlemelere tavsiyelerimiz, önerilerimiz olabilir, iktidar ve muhalefet komisyon üyeleri olarak. İnşallah bu sorunları elbirliğiyle çözeceğiz” diye konuştu.

Bir araştırma komisyonu olduklarının altını çimen Ali Rıza Alaboyun, "Bizim burada elde ettiğimiz belgeler, bilgiler, ifadeler, ben inanıyorum ki bu olayı soruşturan kurumlara temel teşkil edecek. Burada işçilerimizin bize anlatacakları, ailelerin ziyaretlerimiz sırasında bize söyledikleri bizim için çok önemli doneler. Bunlar temel ayağı teşkil edecek. Önce ailelerimizi ziyaret edelim, acılarını paylaşalım istedik. Dört aylık bir süremiz var. Bu ilk gelişimiz, son gelişimiz olmayacak, bundan sonra da geleceğiz. Ocaktaki barajlama sistemi, ocak açıldıktan sonra tekrar geleceğiz. Buralarda ailelerle tekrar temas edeceğiz. Bu bir ilk adım. Her yönüyle araştırılacak. Bir daha böyle bir kaza yaşanmaması için bizim kafamızda şu an çerçeve olarak şekillendi ama içini doldurmamız gerekiyor. Bu işe köklü bir çözüm bulmak istiyoruz. Geçmişte de maalesef bu tür acılar olmadan çözüm olmamış. ABD’de 1968’de 78 işçi vefat etmiş, grizu patlaması sonucu. 1969’da Kömür Kanunu diye tek bir kanun çıkarmış. Biz de burada bir kömür kanunu çıkaracağız. Sadece Maden Kanunu değil, madenin içindeki kömürü ayırmamız gerekiyor. Yaşadığımız bu süreç, yer altı madenciliğine odaklanmamız, kömürü daha farklı bir şekilde ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. İnşallah bu çerçevede de Soma faciası, acılarımız büyük ama toplumumuza da madenciliğimize de bu anlamda bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Komisyon üyeleri, buradaki incelemenin ardından maden şehidi Ali Yüksel’in eşi Ergül Yüksel’in evini ziyaret etti. Basına kapalı ziyaretin ardından heyet, Niyazi Bayram’ın eşi Müzeyyen Bayram ve ailesinin evine gitti. Yeni evlendiklerini ve 6,5 aylık hamile olduğunu kaydeden Bayram, ziyaret sırasında sık sık ağladı.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, aileye TOKİ'nin konut projesinden bahsederek, kaymakamlığın da daha önce bir ev tahsis edebileceğini söyledi. CİHAN

Yorumlar