Meclis Araştırma Komisyonu, maden ocağının eksi 425 koduna indi

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’deki bütün yer altı ocaklarında oksijen gaz maskesi kullanımına geçilmesi gerektiğini söyledi Manisa Soma’daki maden faciasını araştırmak üzere...

Google Haberlere Abone ol
Meclis Araştırma Komisyonu, maden ocağının eksi 425 koduna indi

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’deki bütün yer altı ocaklarında oksijen gaz maskesi kullanımına geçilmesi gerektiğini söyledi

Manisa Soma’daki maden faciasını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, incelemelerde bulunmak ve ocak şartlarını öğrenmek amacıyla Zonguldak’ta maden ocağının eksi 425 koduna indi. Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazalarının araştırılarak alınması gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, Zonguldak maden ocağında incelemelerde bulundu.

İlk olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessesesi Müdürlüğü maden ocağına gelen 13’ü milletvekili 20 kişilik heyet, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra madenci kıyafetleri giyip baretlerini takarak kurumun lambahane kısmına inen Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri, burada lamba ve kurtarıcı gaz maskesini kuşandı. Yetkilikler, oksijen maskesi hakkında komisyon üyelerini bilgilendirdi.

EMPATİ YAPMAK İÇİN OCAĞA GİRDİLER

Madene inmeden önce gazetecilere açıklama yapan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Komisyon içerisinde bir madenci benim. Dolayısıyla diğer komisyon üyesi arkadaşların da ocağa girmesini, olay yerinde görmesini, işçilerin çalıştığı ortamı teneffüs etmesini, empati yapmasını sağlamak için buradayız. Teknik bilgiler alırken, ocak, desnadre, kuyu, arın, ayak, üretim, uzun ayak gibi terimlerin ne olduğunu yerinde görmek istedik. Burası dünyanın en zor üretim şartlarının olduğu bölgemiz. Böyle bir bölgede minimum kazayla hiç ölüm imkanı olmaması için ortam sağlayan kurum yetkililerine teşekkür ediyoruz. Burada alınan önlemleri gördük. İşçilerimizin hepsinde çip var, ocakta nerede oldukları takip edilebiliyor. Bugün bize verdikleri oksijen maskeleri işçilerin hepsinde var. Soma’da oksijen maskesi yerine karbonmonoksit maskeleri vardı. O çok belli şartlarda çalışabilen bir maskeydi. Dolayısıyla uygulamayı da yerinde göreceğiz." dedi.

"BÜTÜN YERALTINDA OKSİJEN MASKESİ KULLANILMALI"

Soma’daki ortamla Zonguldak’taki güvenlik önlemleri arasının sorulduğu Alaboyun, şunları söyledi: "Orada da benzer güvenlik önlemleri vardı. Soma’da bizim girdiğimiz ocakta gaz izleme ve işçi takip yöntemi mevcuttu. Onlar da yeni yeni oksijen maskesi kullanmaya başlamışlardı. Türkiye bu sistemi tamamlamalı. Bütün yer altı madenciliğinde karbonmonoksit yerine oksijen maskesine geçme konusunda çaba var. Tabi Soma’nın şartları ile Zonguldak’ın şartları bir birinden farklı. Ona göre değerlendirmek lazım."

Daha sonra 20 kişilik Araştırma Komisyonu üyeleri, eksi 425 koduna indi. Komisyon üyeleri daha sonra işgüvenliği Merkez Tahlisiye İstasyonu'na giderek Soma’daki kurtarma çalışmalarına katılan işçilerle görüşecek.

CİHAN

Yorumlar