MEB'in Sunguroğlu Fen Lisesi’ndeki teftişine velilerden tepki

Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep’te okullarda siyasi propaganda yapılıp yapılmadığını öğrenmek amacıyla, ‘yazılı ifade tutanağı’ adı altında sorular sordu.

Google Haberlere Abone ol
MEB'in Sunguroğlu Fen Lisesi’ndeki teftişine velilerden tepki

Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep’te okullarda siyasi propaganda yapılıp yapılmadığını öğrenmek amacıyla, ‘yazılı ifade tutanağı’ adı altında sorular sordu. Bu kapsamda Özel Güney Eğitim Kurumları’na bağlı Sunguroğlu Anadolu ve Fen Lisesi’nde 52 öğrenciye, reşit olmadıkları halde ailelerinin izni olmadan anket doldurtan müfettişler, daha sonra da velileri çağırdı. Velilerden TC kimlik numaralarını da isteyen müfettişler, tepkiyle karşılandı. Okulda siyasi bir propaganda yapılmadığını savunan veliler, uygulamayı gayri ahlaki ve antidemokratik bulduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müfettişler, Sunguroğlu Anadolu ve Fen Lisesi’ne geldi. 52 öğrencinin bir sınıfta toplanmasını sağlayan müfettişler, oy kullanmayacak olmalarına rağmen, okul yönetimi tarafından siyasi propaganda amaçlı bir toplantıya çağrılıp çağrılmadıklarını sordu. Müfettişler, birkaç gün sonra da velileri okulda topladı. Velilere de ‘yazılı ifade tutanağı’ olarak bir kağıt dağıtıldı ve burada ‘tanık’ konumunda oldukları belirtildi. Burada TC kimlik numaralarını da yazmaları istenen velilerden, siyasi propaganda yapılmak üzere toplantıya çağırılıp çağrılmadıkları, böyle bir toplantıda devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadelerin kullanılıp kullanılmadığı, kullanıldıysa bu ifadelerin kimler tarafından dile getirildiği konusunda bilgi vermeleri istendi. Ancak, müfettişler velilerin tepkisiyle karşılaştı.

Velilerden Hamit Toprak, yapılanı doğru bulmadığını belirterek, "Sanki suçluymuş gibi muamele yapılıyor. ‘Okullarda siyasi propaganda yapılıyor mu?’, ‘Partilerle ilgili konuşma yapılıyor mu?’ şeklinde sorular yönelttiler. Oysa böyle bir şey yok. 7-8 yıldan bu yana çocuklarım bu eğitim kurumunda okumakta. Ben bugüne kadar böyle bir şeye rastlamadım. Zaten bunun için gönderiyoruz. Çocuklarımız da yaşanan bu olaydan son derce olumsuz etkilendi." dedi.

Turhan Tuğrul isimli veli de kimlik bilgilerinin istendiğini kaydetti. Yapılan davetin kendisini çok şaşırttığını kaydeden Tuğrul, "Buraya tereddütlü geldim. Bu yapılan gayri ahlaki ve antidemokratik. 15 yıldır benim çocuklarım bu kurumlarda. Siyasete dair tek kelime duymadım. Yapılanı yakışıksız buluyorum." şeklinde konuştu.

"BENİM ÇOCUKLARIM OY KULLANMIYOR"

Ebuzer Güneş de 2 çocuğunu Sunguroğlu Lisesi’nde okuttuğunu anlatarak, "Benim çocuklarım oy kullanmıyor. Sadece veliler kullanıyor. Onlar da belli bir kariyerde. Kimse kimsenin telkiniyle oy kullanmaz. Hakaret edildiğine inanıyorlarsa, bunu zaten seçim meydanlarında yapıyorlar. Burada kesinlikle böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Savaşçıhabeş ise "Ben çocuğumu, burası Gaziantep’in en iyi okullarından biri olduğu için gönderiyorum. 20 senedir çocuklarımı bu kurumlara gönderiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Milli Eğitim’in bu ilk defa da soruşturma adı altında böyle bir anket yaptığına şahit olduğunu aktaran Savaşçıhabeş, "Önce anket dediler, sonra da soruşturma dediler. İşimizi gücümüzü bırakıp geldik. Neden çağrıldığımızı anlamış değiliz." şeklinde konuştu.

Özel Güney Eğitim Kurumları Genel Müdürü Murat Tunç da verilen kâğıtta velilerin tanık sıfatıyla bu şekilde çağrılmansın rencide edici olduğunu kaydetti. 30 yıldır bu işin içerisinde olduğunu ve karıncayı dahi incitmediklerini dile getiren Tunç, bu okulların her zaman başarılarıyla ön planda olduğuna dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar